joi, 21 mai 2015

Frederick, o carte de referinta

Acesta carticica mi-a atras atentia prin referintele care le avea prezentate : " In topul celor mai remarcabile carti pentru copii.-  American Library Association", "Cea mai buna carte a anului.-  School library Jurnal", castigatoare a prestigioasei Caldecott Honor, "Leon Lionni ramane maestrul prin excelenta al artelor vizualului - The new York Times".



In paginile sale gasim o scurta istorioara a unei familii de soricei care traia intr-un vechi zid de piatra din apropierea unei ferme parasite. Povestioara este foarte simpla, poate e tocmai asa ca sa ne putem apleca asupra intelesurilor sale adanci. Talcul ei poate fi inteles cu usurina si de un copil de 6 ani : "Mami ce ne-am face fara muzica.?...a spus fiica mea cea mare cand am terminat de citit" Asadar ea a reusit sa inteleaga mesajul cartii si sper ca va aprecia si respecta  mai mult pe cei care ne fac sa visam, sa ne relaxam si sa ne bucuram de frumos.

Sa revenim insa la carte. Imaginile sunt foarte viu colorate si frumos realizate astfel ca povestea pare sa ia viata sub ochii micutilor prin intermediul lor. Micuta familie de soricei trudeste din greu ca sa procure hrana necesara existentei. In fiecare zi ei aduna cum pot provizii pentru iarna grea. Toti, afara de unul. Unul singur doar sta si pare a fii un lenes sau aiurit dar familia il lasa in pace...in mod ciudat ei nu il judeca si nu il apostofeaza.

"-Dar acum ce faci Frederick?
- Strang culori, a raspuns el scurt. Pentru ca iarna e cenusie."





Este destul de ciudat si iesit din comun acest comportament, nu-i asa? Fata de rutina lor zilnica, el procedeaza cu totul altfel. 

Iarna va venii intr-un final si toti se retrag in vizuina lor calduta. "la inceput soriceii au mancat pe saturate, istorisind intamplari...Erau o familie fericita" 


 Ce se va intampla insa daca iarna va fii foarte grea si lunga si proviziile se vor termina? Oare il vor exclude pe Frederick de la masa lor? Poate ca Frederick le va aduce "ceva" special "strans de el pe timpul verii"care ii va ajuta sa infrunte mai usor zilele care au ramas pana la venirea primaverii. "Ceva" special care ne face sa trecem mai usor prin clipele mai grele, care ne face sa zambim si sa ne simtim bine...Ce este acel ceva? 


Va las sa descoperiti singuri in acesta minunata lectie, nu numai pentru copii cat pentru noi toti.


O alta carte despre soricei o gasiti aici

Astept mesajele vostre. Daca ati gasit articolul interesant va rog sa il distribuiti si poate sa va abonati pentru noutati. Adresa noastra de FaceBook .Veti gasi o comunitate frumoasa si multe alte postari.

Lectura placuta!
A 6 ani si 4 luni si C 3 ani si 5 luni