duminică, 11 octombrie 2015

Povestea minunata a Sfintei Paraschiva

Am lasat lectura acestei carti editata la ViaJunior pentru acesta perioada a anului, dornica ca in acest an sa patrund impreuna cu A in atmosfera sarbatorii preacuvioasei Paraschiva considerand ca este pregatita sa inceapa sa inteleaga mai mult din tainele credintei.
Autorul cartii, Petru Vornic ne istoriseste povestea Sfintei prin intermediul unei bunici. Bunica Paraschiva le povesteste nepotilor Cristofor si Veronica veniti in vacanta la tara, viata sfintei, ca pilda pentru fapte bune, generozitate si rugaciune, astfel ca cei  mici sa le inteleaga puterea si valoarea.


Imaginile au feremecat-o pe A, care le-a privit uimita repatand fara incetare:"Mami, cat sunt de frumoase" si povestea a impresionat-o foarte mult.

Asadar, suntem trimisi intr-o atmosfera de basm, la tara unde locuiesc bunicii celor doi copii  si unde este anotimpul culesului rodului de toamna.



Copii dupa ce iau micul dejun, afara merg impreuna cu bunicii intr-o casa mai veche ramasa de la strabunici, unde asezati pe o lavita, dupa rugaciunea de dimineata, copii asteapta cu nerbdare ca bunica sa le istoriseasca iar povestea Sfintei Paraschiva.


Nu voi  reda aici intreaga istorioara pentru ca eu cred ca merita citita de catre fiecare, fiind atat de cuprinzatoare cat sa redea ceea ce a fost mai important pentru Sfanta, dar si ceea ce este mai usor de inteles pentru copii peste 6 ani.
Povestea incepe cu copilaria acestei Sfinte. "Un glas tainic o invita pe Paraschiva la rugaciune.Micuta simtea ca Dumnezeu o cheamasa-I vorbeasca, rugandu-se. Dumnezeu ne iubeste si e minunat sa stii ca El ne asculta rugaciunea....Isi simtea inima plina de iubire. Si cum putea raspunde Paraschiva iubirii lui Dumnezeu?
-Cu fapte bune, bunico! raspunse Veronica, cu un zambet.
-Intocmai, spuse bunica. Nu Il iubim pe Dumnezeu daca nu ii iubim pe cei care El ii iubeste,adica pe oameni. Intelegand acesta, Paraschiva a inceput sa isi arate nu numai dragostea fata de parinti si fratele ei, ci fata de toti oamenii care ii intalnea.Isi dorea sa-i bucure pe cei lipsiti de iubire, sa-i inveseleasca pe cei tristi, sa-i ajute pe cei care duceau lipsa de hrana ori de imbracaminte"


Apoi, aflam si ca Sfanta a fost la Ierusalim,


si ca ea dupa cativa ani petrecuti intr-o pestera din apropierea Ierusalimului va primii pe un inger trimis de Dumnezeu care ii spunea sa se intoarca in cetatea ei pentru ca urma sa fie chemata in ceruri, la El.


Pe noi ne-a marcat finalul aceste povesti in care am aflat cum moastele Sfintei au fost aduse de catre domnitorul Moldovei Vasile Lupu, acum 400 de ani in urma, astfel ca tara intreaga a primit-o ca ocrotitoare de atunci pana in zilele noastre.


"Un semn al puterii Sfintei Paraschiva s-a aratat oamenilor cand focul nu a mistuit racla Sfintei, desi biserica a fost cuprinsa de flacari.Puterea Sfintei Paraschiva este iubirea pentru Dumnezeu si pentru oameni, si sa stiti dragii bunicii, ca nimic nu poate sta in calea iubirii. De aceea rugaciunile ei sunt ascultate de Dumnezeu."



Fie ca Sarbatoarea Sfintei Paraschiva sa va fie de folos in vietile voastre!

Am mai scris si despre o frumoasa carte, similara acesteia, ce se refera la  Sfantul Nicolae aici dar si despre o carte mai noua, ce il prezinta pe Sf. Andrei aici

Astept mesajele vostre. Daca ati gasit articolul interesant va rog sa il distribuiti si poate sa va abonati pentru noutati. Adresa noastra de FaceBook .Veti gasi o comunitate frumoasa si multe alte postari.

A, 6 ani si 8 luni si C 3 ani si 10 luni