sâmbătă, 5 decembrie 2015

Povestea minunata a Sfantului Nicolae

Aparuta la editura ViaJunior ca si povestea Sfintei Paraschiva  despre care am scris deja este o lectura placuta copiilor despre viata si mai ales faptele Sfantului Nicolae (Mos Nicolae) cel mai iubit pentru darurile sale ce le lasa in ghetutele curate.



Textul cartii scrise de acelasi autor, Petru Vornic ne prezinta un episod din viata lui Cristofor si Veronica, in care doi copii crescuti cu cunostinta despre Dumnezeu, il primesc pe bunicul de la tara, incarcat cu bunatati pentruu sarbatori. De data acesta el este cel care povesteste copiilor viata, si minunile savarsite de Sfantul Nicolae.
Bunicul copiilor care ste pictor de icoane le aduce acestora un frumos tablou ce il infatiseaza pe Sfant asa ca copiii se pot obisnui cu figura sa.



Cea mai cunoscuta dintre minunile sale se intampla cand Nicolae era preot in Patara si impartea din averea sa ramasa de la parinti, saracilor. Atunci a ajutat trei tinere ramase fara zestre si care riscau sa nu se poata casatorii in ciuda frumusetii si vredniciei lor. Nicolae venea in toiul noptii si le arunca cate o punguta cu galbeni. Tatal fetelor vrand sa il cunoasca pe binefacator il pandeste noaptea si apoi desi promite sa nu spuna nimanui cine e cel care l-a ajutat nu se poate abtine sa nu raspandeasca vestea despre generozitatea preotului Nicolae.



Apoi urmeaza istoria altor mari minuni savarsite de episcopul Nicolae. Povestea marinarilor a caror corabie era sa fie inghitita de apele marii intr-o furtuna puternica si care auzind de sfintenia episcopului Nicolae se roaga "Doamne, ajuta-ne pentru rugaciunile Sfantului tau ierarh Nicolae." si insusi Nicolae a fost vazut de marinari la carma corabiei pe care a scos-o nevatamata din apele involburate. Veste despre acesta minune s-a raspandit astfel ca Nicolae a devenit protectorul celor care calatoresc pe mare.


Urmeaza alte doua episoade in care episcopul Nicolae salveaza trei condamnati pe nedrept la moarte si din nou fiind chemat prin rugaciune smerita si puternica de alti condamnati pe nedrept i se va arata imparatului Constantin in vis, instiintandu-l despre nedreptatea care sta sa fie comisa si pe care o poate indrepta. Astfel, Sfantul Nicolae pe atunci episcop in Mira Liciei devine protectorul celor intemnitati.



O mare minune a savarsit sfantul cand intr-o vreme de mare foamete a facut sa se inmulteasca graul avut de unii negustori ce treceau cu corabia prin acele locuri, de la mare departare astfel ca proviziile sa fie suficiente atat pentru cei infometati cat si pentru cei care il cumparasera deja , din alte teritorii si il asteptau in port. Minunea inmultirii graului a uimit o lume intreaga.



Chiar si dupa moartea Sfantului, pelerinii care au mers la mormantul sau au povestit de multe minuni savarsite de acesta dupa moarte. Trupul sau a fost mutat in orasul Bari unde este cinstit pana in ziua de azi de credinciosi.


Copiii, se roaga frumos la Sfantul Nicolae si seara a trecut pe nesimtite "Copiii auadormit redepanand povestea minunata pe care o ascultara iar in vis l-au reintalnit pe Sfantul Nicolae"


"Zapada acopera urmele ce duc la usa casei in care Cristofor si Veronica viseaza frumos. Nimeni n-ar mai putea spune daca sunt urmele bunicului sau ale Sfantului Nicolae..." Superb, nu-i asa?




O carte frumoasa, numai buna de citit pentru a intra in atmosfera sfanta a Sarbatorilor
.
Astept mesajele vostre. Daca ati gasit articolul interesant va rog sa il distribuiti si poate sa va abonati pentru noutati interesante. Adresa noastra de FaceBook

Lectura placuta si rodnica pentru suflet va dorim!
A 6 ani si 10 luni si C 3 ani si 11 luni