miercuri, 22 iunie 2016

Cartile despre Elefantul Elmer

Aparute de curand in ofertele librariilor de la noi, cartile din seria Elefantul Elmer  scrise de David Mckee continua sa incante copiii din intreaga lume inca din 1989. Noi am achizitionat 4 carticele care le-a primit  fetita mea cea mica de 4 ani cu ocazia Zilei de 1 iunie: Elefantul Elmer, Ziua speciala a lui Elmer, Elmer si Monstrul, Elmer si Rose. Cartile sunt pline de imagini, textul este usor, actiunea este simplu de urmarit si inteles de catre cei mai mici iar mesajul fiecareia este clar. Cartile sunt recomadate pentru copii intre 2-5 ani.



In prima carte: Elefantul Elmer, facem cunostinta cu un personaj special care asa dupa cum ne asteptam, un elefant pe nume Elmer care este deosebit fata de restul turmei. Vedem in carte ca exista o multime de feluri de elefanti: mai tineri sau mai batrani, mai slabi sau mai grasi, mai inalti sau mai scunzi dar Elmer este cu totul special pentru fatpul ca nu are aceeasi culoare ca si restul.






Elefantul doreste sa isi schimbe infatisarea, sa nu mai rada toti de el si intr-o dupa amiaza cand toti ceilalti dorm merge spre un pom a carui fructe au culoarea elefantilor si se picteaza cu ele. Intorcandu-se aceeasi jungla i se pare diferita si turma de elefanti pare altfel, toti fiind foarte seriosi atunci cand nimeni nu-i remarca prezenta.





 Atunci face un gest specific lui si  provoaca dupa o sperietura, un val de rasete mai ales ca o ploaie ii deconspira prezenta facandu-i camuflajul sa dispara. Elefantii din turma se gandesc atunci ca o zi pe an, ziua lui Elmer sa se vopseasca toti si doar Elmer sa aiba dreptul de a avea o culoare obisnuita unui elefant.



Cartea Ziua speciala a lui Elmer este chiar sarbatoarea zilei lui in care toti elefantii se vor picta asa dupa cum si-au promis in volumul anterior. In timpul acestei operatii haioase ei se distreaza  facand in jungla un adevarat vacarm sonor , astfel aca celelate animale nu ii mai suporta.



Elmer, ii invita si pe ei la ziua lui speciala asa ca in curand intreaga jungla "rasuna de  rasetele si forfotele pregatirilor pentru parada"Atat elefantii cat si animalele faceau zarva si mizerie la fel dar macar "cel putin acum nu se mai plange nimeni". Celelate animale au facut surpriza ca afara de pictatul corpului si-au pus si niste masti de elefanti asa ca totul a devenit foarte amuzant. O carte plina de veselie care ne arata ca si animalele se distreaza pe cinste cand e vorba de o zi speciala, la care nimeni nu a fost lasat pe dianafara.






Cartea elefantul Elmer si monstrul este construita pe ideea ca ne este frica de ceea ce nu cunoastem si nu ne oferim ocazia sa descoperim. Barierele fricii pot fi depasite atunci cand incercam sa ii intelegem cauza. Mesajul e simplu, ideea e usor de inteles de catre cei mai mici atunci cand punem dupa lectura si o serie de intrebari pe marginea cartii citite:
1. Ce ai fi facut in locul lui Elmer?
2. Ce sentimente crezi ca aveau toti? Ce crezi ca a simtit Elmer?
3. Crezi ca actiunea celorlate animale a fost una corecta? Ce ar fi trebui sa faca?
4. Ce ai fi facut tu daca erai acolo?
Se pot compune multe intrebari, care ajuta copilul sa inteleaga si aprofundeze textul dar si sa inceapa sa-si dezvolte expunerea propriilor idei, sa se inteleaga pe sine si ceilalti. Vedeti in postarea de  aici  o serie de intrebari formulate de autorii volumului Inteligenta emotionala in educatia copiilor ce pot fi puse copiilor pe margine cartilor cititte.





Cartea ne prezinta un tablou in care toate animalele din jungla fug intr-o singura directie din cauza unui raget teribil care le sperie. Toti il sfatuiesc pe Elmer sa fuga chiar si creaturile de temut precum felinele sau elefantii. Doar elefantul Elmer are curajul sa mearga si sa descopere sursa zgomotului. La locul respectiv, gaseste o mica fiinta neajutorata ce ragea (plangea) de frica in drumul ei spre casa. Cand le-o prezinta celorlati tovarasi din jungla :animalele si elefanii au un soc teribil si apoi de distreaza impreuna de propria lor naivitate.




Ultima carte Elmer si Rose este o carte cu un mesaj despre prietenie si intelegerea diversitatii ce poate exista in lume (in acest caz vorbim despre diversitatea aspectului, cea mai evidenta de fapt pentru copii). Elmer si varul sau Wilbur sunt trimisi de bunicul lor (ultimii doi, fiind rude apropiate din familia lui Elmer ne surprind tot cu o coloratie diferita a pielii fata de restul turmei de elefanti) sa o duca pe o elefantica (roz!) pierduta, la turma ei.


 Elefantica este cu totul deosebita, fiind roz este indragita imediat de cei doi veri, pentru ca intr-un fel se asemana cu ei nefiind gri ca si restul elefantilor din turma stiuti de ei. Elefantica roz este foarte timida. Ea se arata surprinsa atunci cand vede un elefant obisnuit spunaund:"Ce ciudat era." Mai surprinsi vor fi cei doi veri cand vor vedea turma ei de elefanti...roz! Intorcandu-se acasa ei au un dialog cu bunicul lor...relevant pentru mesajul pe care autorul vrea sa-l transmita"probabil ca toti sunt frumosi" si nu sunt nicidecum unii mai deosebiti decat altii.






Cartile au imagini viu colorate, foarte reusite, pe placul micilor ascultatori si in concordanta cu textul. Recomand aceste carti ca fiind un pas spre cunoasterea acestor majestuoase animale, incitand curiozitatea despre lumea lor, lume despre in care noi am mai pasit scriind aici  activitatile si cartile noastre completate acum cu o activitate creativa, realizarea elefantului Elmer dintr-un bidon de lapte ZUZU (se poate folosi si o sticla de detergent  conform pasilor descrisi pe acesta pagina  )


Mult spor la joaca!
A, 7 ani si 4 luni si C 4 ani si 6 luni