joi, 24 august 2017

Fina Poneiul norilor



Citind prezentarea cartii am ales acesta carte din doua motive: primul este acela de a fi o poveste cu ponei iar noua ne plac foarte mult aceste animale si al doilea pentru ca vorbeste despre cum poti sa-ti faci noi prieteni atunci cand esti nou intr-o colectivitate fie ea scoala sau gradinita.




Aparuta intr-un format putin mai mic decat A4 cu coperti cartonate cartea este bogat ilustrata astfel ca cel 25 de pagini se adreseaza copiilor peste 3 ani si poate capta atentia si celor de 8 ani. Povestea depanata intre aceste pagini este simpla cu un continut usor de inteles si totodata sensibila cu o actiune si pesonaje ce aducin prim plan lucruri iubite de copii: animale dragute, zane simpatice si bineinteles un ponei special numit Fina.
Aceasta vine la Lili printr-o ploaie de stele cand fetita se pregatea sa se culce, trista din cauza ca prima ei zi la o gradinita noua nu decurse asa cum sperase intrucat nici un copil nu se jucase cu ea. Fina o va ajuta sa-si capete incredere in ea, sa scape de timiditate si sa-si faca noi prieteni invatand-o ca pentru acestea este nevoie in primul rand de timp si rabdare.



Lili vazand-o cat este de frumoasa si cu cata dragoste o invita va acepta sa o insoteasca intr-o calatorie. Pe drum admira: nori ce par de zahar, flori nemaivazute dintr-o lume ce este de poveste si se imprieteneste cu un iepuras timid avand multa rabdare, ca el sa vina la ea…Putin mai departe intalneste si niste zane dragute care se balaceau intr-un lac si cu care s-ar fi jucat imediat insa poneiul o sfatuieste din nou sa aiba rabdare si intradevar, dupa putin timp chiar zanele insele o invita pe copila langa ele si o invata un joc special. Dupa atata joc si veselie Fina ii reaminteste fetitei ca trebue sa o conduca inapoi in camera ei si vorbind cu fetita se asigura ca ea a inteles de ce este nevoie pentru o prietenie. Lili va aplica a doua zi tot ce a invatat-o micul ponei si astfel isi va face prietena exact fetita care o dorea din prima zi si multi alti copii.




Copiii cand incep sa inteleaga si sa doreasca compania altora ca si ei reactioneaza diferit: in timp ce unii aleg sa fie foarte dezinvolti si indrazneti altii sunt mai timizi si lipsiti de curaj din frica unei respingeri sau alte temeri stiute de ei. Toti au nevoie sa inteleaga ca o prietenie implica sa respecti pe celalat si sa accepti ca fiecare, desi diferit, are aceleasi drepturi ca si tine in joc.




O carte perfecta pentru o seara linistita in care copiii prin intrebarile noastre de dupa lectura pot intelege de ce este nevoie pentru a-si face prieteni. 

O lectura frumoasa in fiecare zi!
A 8 si C 5