miercuri, 8 noiembrie 2017

Lectii de muzica



Pentu a intra in lumea muzicii clasice si a intelege tainele ei am folosit diverse carti si metode.

Cred ca unii copii se nasc pur si simplu cu o atractie legata de aceasta, predilectia lor manifestandu-se chiar dn primii ai de viata. Fetita mea cea mica nu adormea, ca bebe si apoi pana la 2 ani decat cu un fundal sonor de muzica clasica pe care vroia sa fie plimbata sau leganata. Mai apoi, cand a stat pe picioruse indata ce auzea un ritm mai vivace prindea sa isi miste intregul corp in ritmul muzicii de parca acesta ii dicta miscarile care trebuiau facute. Chiar si daca treceam pe strada si se auzea o muzica mai puternica de la vreo fanfara sau vreun festival de muzica populara se desprindea de mine ca si vrajita de muzica prinzand a se misca in ritmurile ei. In schimb, sora ei mai mare daca auzea muzica mai trista (pana la 2 ani) incepea sa planaga cu atata durere...
Crescand apoi, pe la varsta de 3-4 ani a inceput sa asculte Cd-urile pe care sora ei mai mare le audia dupa ce citeam cartile Cristnei Andone :” Povesti din Padurea Muzicala” (atentie, intreaga colectie s-a retiparit la editura Nemi). Nu pot sa nu remarc cum acesta pretioasa colectie le-a marcat copilaria invatand sa inteleaga, recunoasca si iubeasca muzica de calitate, pentru toata viata lor. Fetita mea cea mare si-a pus dorinta sa invete sa cante la flaut (lucru care s-a si realizat de fapt de doua luni) sau nai, in timp ce micuta mea danseaza intodeauna pe  muzica lui Ceaikovski spunand ca o “hipnotizeaza”…Mult timp fetita mea cea mare a crescut convinsa fiind ca Spiridusii muzicali traiesc ( pana la 7 ani) cu adevarat in Padurea Muzicala si mi-a fost greu sa ii explic ca acesti oameni au existat cu adevarat  candva si au creat muzica minunata pe care ea a auzit-o.
Vazand cat de mult apreciaza aceste povesti le am comandat figurine pe toti compozitorii si animalutele lor de companie la doamna Coca, careia ii multumim si pe care o gasiti aici sub numele de Figurine by Coca (Facebook). Acum ii pot vedea mereu,utiliza in jocurile lor de rol, îi pot desena sau orice altceva.
Am considerat necesar pentru cultura lor generala sa le pot oferi o carte cu ajutorul careia sa poata intelege mai bine o orchestra şi apoi bineinteles sa le duc la un concert adevarat unde sa asculte muzica preferata, in direct.

Cartea de la editura Usborne : My first book about the orchestra este o minunatie fiind atat o carte educativa cat si o jucarie. In pagina de copeta pe spate are un buton cu ajutorul caruia poti da drumul  sau opri functionare ei. Pe fiecare pagina este un buton prin a carui presare cu degeul se produce un efect muzical in functie de expicatiile de acolo. De exemplu, pe pagina in care sunt grupati muzicantii ce folosesc instumnte de suflat ( clarinet, oboi, flaut) putem sa îi ascultam repetand impreuna aceeasi muzica ce o pregatesc pentru concert. Apoi avem aceeasi experienta cu instrumentele de percutie. In fapt, in prezentarea tuturor instrumentelor fie ele de percutie sau de suflat continua pe fiecare pagina si muzicantii repeta bucati muzicale ale aceluiasi întreg: Simfonia Ungara a lui Brahms pe care autorii cartii ne o pun la dispozitie spre ascultare totala prin scanarea unui cod de pe ultima pagina. Eu comand carti de la acesta reprezentanta care este o persoana  foarte amabila si  prompta. O gasiti pe FB aici










Puteti vizualiza aici informatii despre carte.

Cartea ajuta atat la recunoasterea instrumentelor cat si la rolul lor in crearea unor sunete perfecte in cadrul unui concert . Muzica se revarsa puternic si inaltator in ultima pagina unde ascultam toate instrumentele perfomând impreuna in cadrul spectacolului final.

Ne-am folosit in plus in jocurile noastre de figurinele Orchestra din tubul Safari cu instrumente muzicale si de cartile de joc educative de la editura Gama: Instrumente Muzicale. De remarcat sunt jocurile propuse pentru aceste carti de joc, pe nivele de dificultate astfel ca copilul sa isi poata insusi cunoastintele in mod placut.






Noi va uram multa bucurie ascultand muzica buna si jocuri frumoase impreuna.
A 8 ani si C 5 ani