joi, 12 iulie 2018

Povesti despre virturi si valori

Cartea aparuta la editura Arc, din Chisinau in anul 2017 contine o colectie de 12 povesti repovestite de Jacopo Olivieri. Cu coperti cartonate si pagini pline de culoare, cartea este o realizare tipografica de exceptie furnizand o experienta placuta in ceea ce priveste lectura ei.


Cartea are 122 de pagini. In cuprins am gasit povesti noi si unele repovestite dupa Esop. Toate povestile au destule imagini si la sfarsitul fiecareiea gasim cate o morala care sintetizeaza sensul povestii, pe o pagina, in fond ce ar trebui retinut de copii dupa citire. Voi reda mai jos pagina cu continutul cartii.



Povestile sunt frumoase intr-adevar si volumul merita citit pe indelete pentru a se putea asimila noile abilitati. Cartea le transmite copiilor multe cunostinte despre modul de a se comporta in anumite siuatii explicandu-le totodata intelesul unor calitati sufletesti: generozitate, optimism, tenacitate, recunostinta, loialitate, etc.

Nu as putea sa ma opresc la vreuna dintre povesti  pentru ca toate sunt placute si antrenate, astfel ca voi reda mai jos, la inamplare, doua dintre ele:
1. Soimul credincios, o poveste despre fidelitate. Un print, ajunge in timpul unei vanatori foarte departe inntr-o padure in timp ce urmarea o prada cu soimul sau foarte dresat. Ramanand singur, la un moment dat cand soimul dispare in zare fugarind prada, printul insetat dupa goana gaseste un paraias care izvora dintr-o stanca si vrea sa isi potoleasca setea. Dupa cateva incercari nereusite de a bea apa care umplea cana sa foarte incet pentru ca soimul i le tot varsa si neintelegand ce se intampla printul fu uluit sa vada pasarea sa draga cazand aproape moarta dupa ce bause din izvor.Atunci realiza ca soimul vrsese doar sa il opreasca sa guste apa otravita. Pasarea si-a revenit dupa o agonie lunga si printul a taratat-o cu cel ai mare respect de atunci. MORALA: " Cea mai buna dovada de fidelitate este sa fii gata sa risti totul pentru binele celui care te iubeste"







2. Prietenii din jungla, o poveste indiana despre pietenie. De acesta data personajele sunt patru animale diferite care devin prieteni: un corb, un soarece, o broasca testoasa si un cerb.Ei fac o echipa minunata si sunt foarte inventivi in a crea diversiuni care ajuta cand pe cerb, cand pe broasa testoasa  sa scape atunci cand sunt la mare necaz, fiind pe cale sa fie prinsi de vanaor .MORALA de aici este una din cele mai cunoscute: "Prietenul adevarat la nevoie se cunoaste"






Noi va dorim spor la citit si la cat mai multe carti frumoase in biblioteca!
A 9 si C 6