Azi am reusit in fine sa imi indeplinesc o dorinta mai veche a mea de a impartasii cu cine doreste micile ateliere pe care la facem noi acasa, de fapt lectiile care incearca timid sa completeze ceea ce Ana invata la gradinita.
Una din lectiile care urmeaza unui sir mai lung si despre care sper sa pot scrie a fost cea de azi. Am adunat cu truda mai multe materiale inspirandu-ne din ceea ce urmarim de mult pe un site drag, unde o mama cu multa daruire a ales sa impartaseasca cu noi toti ceea ce o invata pe micuta ei M in site-ul este:www.micatelierdecreatie.ro.
Iata materialele alese de noi:
1. Primul meu atlas ilustrat al lumii de la editura Gama unde am localizat Japonia (dupa ce pe globul pamantesc am stabilit Asia), am citit un pic despre samurai, jonca japoneza si bonsai. Mult mai pe intelesul copiilor si cu niste imagini minunate
Atlasul Copiilor de la editura Corint Junior ne prezinta aspecte deosebite din viata oamenilor si cea economica.Apoi, In
Descoperim Copii Lumii, o carte chiar pe intelesul copiilor pe care o recomand din toata inima, urmarim pe Yoko o fetita din Japonia care ne arata cum e viata acolo.
2. Gradina secreta a lui Akiko Am citit si ne-am distrat lipind, citind si colorand carticelele de la editura Didactica Publishing House pe care le-am comandat de pe www.librarie.net si www.elefant.ro Sunt absolut fabuloase. Ana a fost cea mai fericita la acest moment al lectiei.
In cartea
Akiko si minunatele ei creatii urmarim obiceiuri si franturi
din viata copiilor in Japonia. Cum se imbraca, cum manaca, cum se joaca. Cartea este insotita de autocolante cu care sa le imbracam pe protagoniste dupa situatie si imaginatie.
Cartea
Gradina secreta a lui Akiko citim o poveste a unei fetite care descopera mirajul si frumusetea vietii la tara in conditiile in care tatal a lasat-o cu bunica ei o vacanta intreaga. Cartea este presarata cu magie si are un mesaj plin de sensibilitate pe care puteti sa il descoperiti parcurgand-o. Autorii au plasat la sfarsit un fel de mini-test pentru a vedea daca copilul a retinut cateva aspecte mai importante ale vietii de acolo.
Nu in ultimul rand
Desenez papusile mele Japoneze, o carticica dintr-o intreaga colectie extraordinara da posibilitatea fetitelor atat sa exploreze curiozitati ale vietii din acea tara cat si sa deseneza papusi in costume traditionale, sa le orneze cu abtibilturi....si sa-si exerseze imaginatia creand unele costumatii noi.
3. Japaneese (paper) dolls
Momentul in care Ana a primit o papusica japoneza a fost unul extrem de emotionant. A privit-o apoi a strans-o in brate si a exclamat: "Mami, ea e Akiko! Promit sa nu o dezbrac si sa ii stric hainutele..." Papusile le puteti achizitiona de la magazinul
http://www.magiajucariilor.ro/papusi/set-6-evi-in-tub-298
Am facut apoi doua paper dools urmarind tutorialul de aici
http://kimonoreincarnate.blogspot.ro/2009/10/how-to-make-japanese-paper-dolls.html sau
cum sa faci o papusa japoneza . Am folosit hartie de impachetat pt chimonouri si hartie creponata neagra pentru par. Rezultatul a fost multumitor si Ana a putut sa se joace cu ele si cu steagul Japoniei facut putin mai devreme.
4. Origami pentru copii. Laleaua
Instructiunile sunt clare, pasii sunt extrem de simplu de parcurs (le gasiti aici
http://www.activityvillage.co.uk/origami, impreuna cu alte cateva idei minunate pentru copii).
5.Woodblock painting
Pornind de la o veche traditie a pictatului cu ajutorul unei bucati de
lemn, am gasit o modalitate de a imita aceasta tehnica. Extrem de simplu de realizat, si cu rezultate frumoase. Ideea am preluat-o de pe acest site
http://www.thecraftyclassroom.com/CraftJapanWoodblockPrinting.html (aveti explicatii detaliate cu privire la modul de realizare). Am avut
doar de procurat materialele: o tavita din scart (eu am taiat marginile la o tavita din acelea in care cumperi carnea taiata la supermarket), cartonase de culoare colorata, pe care le-am pliat asemeni felicitarilor si vopsea acrilica
6.Puzzle Copiii Lumii de la Melissa &Doug a fost un prilej sa cautam intre toti copii pe figurina japoneza. Piesele sunt mari si coloritul e minunat. Ana l-a facut de cateva ori in diferite ocazii si ii place cum se compune incet imaginea.
7. Pasaportul unde am putut pune dupa ce am studiat si o stampila a Japoniei spre marea multumire a Anei care abia astepata sa umple paginile pasaportului ei.
8. Povestea castanului
Din volumul
Basmele padurii (scris de Rina Singh si ilustrat de Helen Cann, editura Cartea
Copiilor) am ales pentru a lectura o poveste japoneza, numita Povestea
castanului. Cartea este absolut fabuloasa si merita sa o ai in biblioteca intrucat contine o colectie minunata de povesti din mai multe tari.
9. Harta lumii de la Janod si globul pamantesc in stil Montessori ne ajuta la toate activitatile despre tari si popoare ca sa vizualizam continente si tari. Globul pamantesc l-am realizat dintr-un clasic glob pamantesc de la librarie pe care l-am pictat folosind culori acrilice dupa care am aplicat si un lac special. Am pictat tot globul respectand corect stilul Montessori, adica: galben pentru Asia, rosu pentru Europa, roz pentru America de Sud, portocaliu pentru America de Nord, maro pentru Oceania, verde pentru Africa si alb pentru Antartica.
10. Steagul Japonez ,colorat si lipit pe un bat de frigaruie.
Cam atat a fost ceea ce am studiat desper Japonia, care nu a fost prima tara pe lista noastra de activitati despre popoare dar acum am reusit sa incep sa scriu despre gradinita noastra de acasa la care va invitam cu drag sa ne impartasiti si noaua parerile si opiniile. Voi cum studiati popoarele lumii si astfel primele lectii de geografie? Un alt articol pe aceeasi tema:
aici
Astept mesajele voastre. Daca ati gasit articolul interesant va rog sa il distribuiti si poate sa va abonati pentru noutati. Adresa noastra de FaceBook .Veti gasi o comunitate frumoasa si multe alte postari