joi, 18 iunie 2015

POVESTEA HIPOPOTAMULUI DE PLUS



Povestea Hipopotamului de plus, are ca si autoare pe Dana Cristiana Maier, aceeasi scriitoare care ne-a incantat cu povestirea Vivi si copacul roditor , din colectia Scoala virutilor, care tocmai am prezentat-o intr-o postare trecuta aici. Daca nu ati auzit prea multe despre aceasta autoare sunt convinsa ca dupa ce veti citii si acesta poveste o veti indragi si mai mult. In redarea imaginilor povestii, Cristina Barsony, pune mult suflet si pricepere astfel ca, colaborarea dintre cele doua, identica ca si cea de la Vivi si copacul roditor aduc o reusita carte pentru copii, atat cei foarte mici cat si cei mai mari.


Cartea ne pune pe ganduri cu privire la dorintele care ti le pui in viata (chiar si a celor foarte mici) si a caror implinire pot avea consecinte neasteptate si uneori neplacute, care deseori sunt ignorate initial, din neatentie.

"Traia odata intr-o tara indepartata, cu zile insorite si calduroase, un hipopotam. Era un hipopotam simpatic si prietenos, dar tare trist..."


Acest hipopotam se intalni cu o broscuta care la inceput il priveste infricosata pe hipopotamul aparut chiar langa ea. 
"- Nu-ti fac nimic, spuse bosumflat hipopotamul. Spune-mi ce vrei?
- Te-am vazut asa de trist si m-am gandit ca poate ai nevoie de cineva care sa te-ajute..."


Hipopotamul ii povesteste broscutei povestea lui care incepe cu dorul care il avea de prietenul lui, un baietel...


El continua cu povesteasi spuse cum:" intr-o zi a hortarat sa plece de la prietenul lui, curios sa-si gaseasca fratii...adica hipopotamii adevarati si sa afle mai multe lucruri despre ei." Dupa mai multe zile i-a intalnit si acestia au foast tare bucurosi sa il cunoasca, doar ca ei earu mult mai mari si puteau face baie fara sa se ude in timp ce el era de plus.

"Intr-o zi regina mi-a spus ca pot fi si eu un hipopotam adevarat.
- Si?
- Ei, si...! spuse hipopotamul osbosit de intrebarile broscutei. Am acceaptat! 
- Dar cum a facut?
- A luat o liana magica, a invartit-o de trei ori in aer si a azvarlit-o cu putere in rau. S-au facut niste valuri uriase. Un val inalt m-a stropit din cap pana in picioare, m-a cuprins cu vraja lui si...iata-ma un hipopotam adevarat"



Au urmat apoi zile frumoase pline de veselie in care hipopotanul nostru a invatat sa se bucure de apa si de viata alaturi de fratii lui a caror limba a invatat-o dar apoi....a inceput sa ii fie dor de iubirea micului sau prieten pe care nu o mai putea avea findca acum era mare si adevarat....nu mai era de plus.
Autoarea foloseste o metafora fina: in fapt hipopotamul trebuie sa aleaga intre confortul apropierii de familie si dragostea unei persoane, alegere cu care multi oameni maturi sunt siliti sa o faca.



Micuta broscuta va cauta toata noaptea o solutie pentru prietenul sau care a adormit " plangand langa rau, cu speranta ca broscuta il va ajuta". Broscuta va gasi liana cea lunga cu care fasese facuta vraja iar hipopotamii prieteni ii vor intelege pana la urma dorul, dupa ce ii vor auzii surprinsi toata povestea. Doar ei o puteau gasi pe regina.

Un dialog mic in poveste le spune copiilor cat de importanta este sinceritatea chiar daca e grea uneori. Hipopotamului ii era greu sa le spuna prietenilor despre dorinta lui de a se intoarce acasa de teama ca se vor simtii jigniti ca prezenta lor nu a fost indeajuns pentru ca viata lui sa fie fericita si implinita asa cum era.

" - " Vor crede ca nu ma simt bine cu ei si se vor supara pe mine. Nu pot sa fac asta!
- Eu cred ca te vor intelege. Trebuie doar sa spui ce simti."

]

Ce credeti ca se va intampla cand hipopotamul o va intalni din nou pe regina? Ii va fi ei mila de hipopotamul care a incurcat dorintele? Va las sa descoperiti singuri lecturand acesta frumoasa carte editata  la Galaxia Copiilor. Va asigur ca finalul este cu Happy End, asa cum se cuvine sa fie orice carte pentru copiii cuminti.


Astept mesajele vostre. Daca ati gasit articolul interesant va rog sa il distribuiti si poate sa va abonati pentru noutati. Adresa noastra de FaceBook .Veti gasi o comunitate frumoasa si multe alte postari.

Va dorim din toata inima o vara frumoasa, cu multe momente minunate petrecute impreuna cu copilasii dvs. care va astepta cu mult drag in Vremea copilariei lor!

A 6 ani si 4 luni si C 3 ani si 6 luni.