vineri, 12 iunie 2015

Vivaldi si cele patru anotimpuri

Aceasta carte a fost prima din colectia "Povesti din Padurea Muzicala" la care ne-am oprit atunci cand am inceput "Primii pasi in educatia muzicala " A, avea atunci 5 ani si 5 luni si i-a placut mult: atat cartea cat si CD-ul cu muzica lui Vivaldi care o insoteste.



  Incantatoarea colectie scrisa cu atata talent si voiosie de catre Cristina Andone, ne poarta in lumea muizcii a 7 mari compozitori  (Bach, Mozart, Chopin, Ceaikovski, Strauss, Vivaldi si Beethoven) a caror opera nemuritoare poate constitui un prim contact al micutilor cu acesta lume.Despre alte carti din colectie am scris:Bach , Strauss si Enescu


Ca si toate volumele din acesta colectie, cartea incepe cu o poveste in care doi copii Sashi si Thea descopera spiridusul muzical ce locuieste in Poiana Celor Patru Anotimpuri din Padurea Muzicala.


Acolo, casuta lui Vivaldi este: "o cabana micuta din lemn cu un acoperis rotund ca o pizza " intr-un alun....pentru ca animalul preferat a micutului spiridus muzical este o veverita pe nume: Vivi.


Apoi, autoarea pentru a ne face sa il cunoastem mai bine pe Vivaldi , ne dezvaluie cateva dintre preferintele sale:  aflam ca mancarea preferata a lui Vivaldi este Pizza Quatro Staggioni, ca are ca si culoare preferata, portocaliu, ca ii plac narcisele si galbenelele si instrumentul sau favorit este vioara.


Apoi, in paginile cartii descoperim o captivanta poveste despre cum a reusit Vivaldi sa indrageasca toate cele patru anotimpuri , pentru ca el initial nu iubea decat primavara si restul le-a catalogat (foarte haios si inspirat pentru copii) :Iarna, Frigider, Toamna, dus si Vara, cuptor. Auzind zanele anotimpurilor aceste lucruri au hotarat  sa ii dea spiridusului o lectie.



Ce a urmat si cum a ajuns Vivaldi sa respecte toate anotimpurile si sa le dedice fiecareia un cantec veti gasii in paginile povestii.


Apoi urmeaza o scurta povestire numita Concert in Baz si sfor aflam ca " nu vantul, ci albinele l-au invatat pe Vivaldi cum sa cante si ca zumzaitul lor se mai aude in muzica spiridusului". Pe de-o parte sfaoraitul veveritei si pe cealalta parte bazaitul albinelor ii aduc spiridusului muzical o idee pentru un nou concert in care muzica" va curge  repede-repede apoi incet-incetisor si iarasi repede-repede" (Allegro, Andante si Presto )


In ultima povestire din carte numita "Cum sa pierzi un concurs"  autoarea le da micutilor o lectie despre perseverenta si ambitie cand este vorba sa obtii performante. Veverita compozitorului participa la o competitie alaturi de alte veverite si daca initial pierde cu toata incerderea pe care a avut-o cu privire la obtinerea primului loc apoi va reusii  dupa multa munca si cu incurajarile lui Vivaldi.


Spre safrsitul cartii citim informatii despre adevaratul Vivaldi, cum sa intelegem si sa recunoastem muzica lui, cateva jocuri si bineinteles continutul Cd-ului care urmeaza sa fie ascultat.



Jocul nostru cel mai interesant a fost sa cream din cateva farfurii de hartie, vitralii de agatat la geam cu cele patru anotimpuri. Am decupat interiorul pe care am lipit apoi folie transparenta (din aceea care se foloseste in centre de copiere la legatul cu spirala al diferitelor lucrari scrise). Apoi am aplicat bucatele de hartie creponata si forme autoadezive.



De mare ajutor in studiul acestor carti ne-au fost statuetele furnizate de o adevarata artista, facute din pasta fimo si lucrate cu foarte multa finete si acuratete.



In cazul in care sunteti inetresat de aceste jucarii-bijuterii va pot face legatura cu dansa, care lucreaza doar pe baza de comenzi de la clienti.



Aici, un desen facut de A, despre Vivaldi si Mozart cu animalutele lor.



Astept mesajele vostre. Daca ati gasit articolul interesant va rog sa il distribuiti si poate sa va abonati pentru noutati. Adresa noastra de FaceBook .Veti gasi o comunitate frumoasa si multe alte postari.

Va doresc o zi plina de muzica si de incantare alaturi de micuti.

A, 6 ani si 4 luni si C 3 ani si 6 luni