vineri, 30 decembrie 2016

Enescu si Hora razelor de soare

O, cu cata nerabdare si cata bucurie am primit aceasta carte in caminul nostru! Cele mai dragi carti din biblioteca sunt pentru noi cele cu Povesti din Padurea muzicala scrise cu maiestrie de minunta Cristina Andone. Le-am recitit de mai multe ori, ascultam muzica compusa de spiridusii muzicali, facem diverse jocuri de ghicit muzica sau mancarea lor preferata jocuri de rol sau ii desenam pur si simplu. De ce? Nu stiu exact sau sunt prea multe motivele: au povesti foarte frumoase, personaje perfect creionate cu temperamente diferite (asa dupa cum bine sta compozitorilor ce ne incanta cu diverse ritmuri) ce au prieteni animale de companie atat de reusite, dragute si care se incadreaza perfect cu stapanii lor. Toate cartile sunt croite spre a fi iubite de copii si destinate sa ii faca sa inteleaga si iubeasca muzica clasica. Au toate ingredientele pentru a reusi sa intre in inimile celor mici si in plus ii introduce pe nesimtite in lumea muzicii. Fara sa-si dea seama ajung sa cunoasca si sa intrebe de Mozart, Vivaldi sau Chopin...si sa isi contureze si exprime preferintele.Am prezetat cat am putut din ele aici,  aici si aici.
Se spune ca daca ajungi sa cunosti de mic muzica de calitate si sa faci cunostinta cu operele marilor artisti clasici vei stii toata viata sa apreciezi ceea ce este cu adevarat frumos. In plus cunoscand ceea ce poate crea un om te impulsioneaza sa visezi  si tu la randul tau ceva deosebit, altfel spus te inspira pe nesimtite. Aceste ritmuri nemuritoare ti se imprima in memorie si nu le vei putea uita niciodata. Pentru mine, ca mama, aceste carti au fost o binecuvantare in dorinta mea de a le face sa cunoasca si iubeasca muzica clasica pe fetitele mele inca de mici si multumesc autoarei din suflet ca exista, ca a creat adevarate carti de referinta pentru copii si mi-a putut face dorinta sa se poata implini.



Enescu si Hora Razelor de soare, o carte abia iesita de sub tipar este "cireasa de pe tort" a intregii colectii. Este o impletire de informatii muzicale concrete, de basme cu iz specific autohton, de elemente romanesti care se regasesc in figura marelui compozitor ( care aici are bineinteles un prieten, ca si ceilalti spiridusi muzicali, o privighetoare pe nume Lia ) cunostinte despre pasari, retete culinare si multe alte surprize incantatoare cu care autoarea ne rasfata in mod foarte generos in acest volum special. Spun special pentru ca acesta carte este oarecum "altfel" decat cele de dinainte. Formatul e putin diferit si continutul mult mai cuprinzator. Este atat de multa "Romanie" in acesta carte incat te face sa te simti mandru ca poti sa intelegi, iubesti si sa te bucuri de toate minunatiile ce ne sunt readuse in atentie : atmosfera de la tara, campurile si crangurile pline de flori inmiresmate, cerul brazdat de pasari incantatoare, trilurile pasarelelor, mirosul de cozonaci, portul frumos popular cu ii nemaivazute, peisajele de basm, "clinchetul turmelor de oi in departare", "fluierasul ciobanilor"....toate. Este un fragment, care te rascoleste pana la lacrimi "Ca dragostea calatoare pentru care acasa e locul care i se da un nume. Ca pasarea cantatoare care pleaca doar pentru a se intoarce la cuib. Asa e si omul ratacitor. Duce cu dansul peste tot in lume cumintenia acelui pamant pe care a invatat sa mearga. Si cantecul cerului pe care l-a vazut prima data deasupra capului, mirandu-se de bunatatea acelei ape mari, indepartate. Multe tinuturi am stabatutu. Roua de la capatul curcubeului am baut.. Dar muzica tarii mele nu m-a parasit niciodata." Cat de mult se potrivesc aceste cuvinte milioanelor de romani pe care soarta i-a trimis departe de tara!




Cartea, incepe ca si celelate volume cu prezentarea autorului din prisma celor doi copii pe care deja ii cunoastem: Sashi si Thea. Prin ochii lor il cunoastem pe Enescu: ceea ce ii place lui, unde locuieste, ce prieteni are.sau povestile lui. De asemenea, copiii ascultatori plin de curiozitate si rabdare vor afla de la spiridusul Enescu multe lucruri  noi : cum a gasit-o pe Lia, puiul de privighetoare in Povestea unui pui de soare sau notiuni concrete despre notele muzicale in Cele doua dulapuri cu note muzicale si Scoala de muzica a iezilor talentati. In ultima povestioara exista un desen foarte reusit care ii face sa inteleaga pe copii cum : o nota intreaga =doua doimi=patru patrimi=opt optimi etc astfel ca intr-un mod placut copii inteleg perfect "scrisul muzical". Fetita mea cea mare a facut apoi lectii de muzica cu cea mica in cadrul Gradinitei lui Ana, asa cum ii place ei sa o numeasca  si i-a desenat pe tabla exact desenul autoarei dupa care i-a scris un portativ cu niste note: FA, SOL , LA, SI, DO in timp ce o indemna sa cante dupa ea. Privindu-le mi-am dat seama cat de importanta a fost lectia Cristinei Andone si cat de mult i-a placut.





In carte, ca o recompensa pentru copii ce au asistat la lectia de muzica ne este prezentata o reteta de colaci : "invartita cu nuca" pe care fetele ma implora sa le-o fac... dar nu pot sa trec fara sa mentionez ca in carte gasim prezentarea partilor unei viori in " Cuibusor de muzica" dar si a miscarilor care trebuie sa le facem cu mainile ca sa putem canta. Au denumiri atat de interesante intrucat m-a uimit cum fetitele mele se straduiau sa le reproduca si sa le invete inca inainte de a ajunge cu cititul cartii in acel punct.
Urmeaza doua povesti cu specific romanest care ne fac completa acesta carte. In prima aflam cum o frumoasa printesa care iubea ata de mult portul popular incat a fost confundata cu o tarancuta, reuseste sa ii castige inima unui print care ii venise timpul sa devina rege. Cum a reusit acest lucru? Cu ajutorul unei camasi vrajite, avand cusaturi nemaivazute a caror secrete le aflam si noi. In a doua poveste numita Printesa iubita din orasul amortit intelegem puterea vindecatoare a muzicii lui Enescu. Ambele povesti ne aduc in prim plan elemente care definesc poporul roman. Toti cunoastem iile dar cati dintre le stim secretele lor? Va las si pe voi sa descoperiti singuri frumusetea basmelor cuprinse in carte.





Din carte nu puteau sa lipseasca: lista muzicala a lui Enescu in care binecunoscuta Rapsodie romana nr. 1 asteapta sa ne incante auzul, jocuri propuse de autoare dar si informatii concrete despre viata compozitorului sau casa in care a copilarit si care se afla in pericol e prabusire. Autoarea publica in carte un semnal de alerta cu privire la acest posibil evenimet rugandu-ne sa contribuim dupa putere la salvarea sa (sunt publicate conturi unde se pot face donatii). 



Inchei acest modest periplu din lumea lui Enescu cu gandul ca am placerea sa tin in maini una din cele mai reusite carti ale colectiei Povesti din Padurea muzicala atat prin cuvinte ce ne mangaie sufletul cat si prin imagini covarsitoare ca perfectiune, culoare. Ilustratiile realizate in inconfundabilul stil cu care deja suntem familiarizati de catre Adriana & Sebastian Oprita la care se adauga de acasta data un nou nume: Thea Olteanu sunt atat de potrivite, placute, surprinzatoare si bogate incat completeaza nu numai textul dar si reprezinta o incantare continua pentru cititororul care nu se mai satura privindu-le si bucurandu-se de ele. 
Enescu si hora razelor de soare reprezinta o carte emblema dintr-o colectie de referinta pentru o copilarie contemporana. O recomand din inima pentru toti copiii iubitori de frumos.

Acest desen l-am primit de la fetita mea dupa ce am citit impreuna cartea. A fost o surpriza asa de frumoasa ca nu m-am putut abtine sa nu il public.


Va propun si doua lectii despre muzica pentru cei mai mici, care sigur ii va captiva. Gasiti descrirea tuturor materialelor folosite si activitatilor in articolele mele. Le puteti vizualiza: aici si aici.

Astept mesajele vostre. Daca ati gasit articolul interesant va rog sa il distribuiti si poate sa va abonati pentru noutati. Adresa noastra de FaceBook .Veti gasi o comunitate frumoasa si multe alte postari.


Va dorim mult spor la citit si la ascultat muzica de calitate!
cu drag A 7 ani si 11 luni si C 5 ani