Tot in aceasta vara am citit o carte ce mi-ar fi placut sa o am cu cativa ai in urma, dar din pacate ea a fost tradusa mult mai tarziu. Cartea face parte din colectia de carti de dezvoltare emotionala pentru copii peste 3 ani scrise de Dagmar Geisler. Cartile evoca situatii reale si solutii ideale pe care copilul ar fi bine sa le stie si sa le aplice in cazuri concrete. In continuare voi face o mica prezentare nu numai a cartii care are titlul sugestiv Ce fac daca ma pierd? dar si altor doua carti aparute de cativa ani si care le avem.in biblioteca, gasind acum un prilej minunat de a vi le supune atentiei, asta dac nu cumva deja ati fost captivati de continutul lor folositor.
Consider eu ca de multe ori, un copil este mai impresionat de o carte, de povestea, imaginile si mesajul ei decat numai de o simpla conversatie cu parintele care incearca sa il invete despre o anumita situatie posibila. Bineinteles ca decat nimic este bine si un dialog, insa o carte pe aceeasi tema are un alt impact.
Asadar in acesta carte, autorul ne va supune atentiei o situatie frecvent intalnita dar si foarte controversata( multi parinti nu concep initial ca asa ceva s-ar putea intampla lor si copiilor lor) : cea a pierderii copilului intr-o zona aglomerata. In carte, Lili este o fetita care merge printr-o hala a unei piete, cu mama ei. Zona aglomerata din carte este piata insa acest cadru poate fi la fel de bine: un targ, o gara, un magazin, un concert in aer liber s.a.m.d.. Copila este foarte atenta, initial la haina rosie a mamei ei pe care o urmare constant in multimea de oameni in care intarsera. Atentia ei la un moment dat este abatuta de un caine aparent separat de stapan si pe care vrea sa il ajute dar si de un baietel ce parea singur si abatut. Concentarea ei dispare pret de cateva secnde si reluandu-si urmarirea gecei rosii ca reper constata ca acesta nu aprtinea mamei ei, ci unei alte doamne.
Fetita nu isi pierde insa cumpatul intrucat ea a fost foarte bine educta de mama ei inainte, cu privire la cea ce trebuie sa faca in situatia in care s-ar pierde.
Ea il va invata pe baiatul pierdut intalnit ce sa faca, pas cu pas, ca sa fie gasiti. Baiatul, spre deosebire de ea, nu a avut parte de o instructie in acest sens si cu acesta ocazie va invata ce trebuie facut. Fata ii explica pas cu pas, regulile invatate de mama, ordinea lor dar si lucrurile (ne)permise in fiecare etapa. Cu multa stapanire de sine si siguranta care ti-o da o lectie bine invatata, Lili reuseste sa faca povestea sa aiba un final fericit. Copiii dar si cainele vor fi gasiti de persoanele responsabile care ii aveau in grija.Cartea se incheie cu o serie de recomandari foarte importante de retinut.atat pentru copii cat si pentru parinti.
Consider acesta carte demna de fi luata in seama in educatia copiilor asa dupa cum am gasit foarte interesante si fundamentale intr-o educatie sanatoasa a copilului si celelalte carti scrise de acelasi autor.
O
Gata, acum am destul! este o carte foarte haioasa, caci doar in acest mod le poti capta interesul si atentia copiilor pentru a le atrage atentia asupra moderatiei, ca alegere inteleapta in mai multe situatii. De cate ori nu se intampla ca, copiii nostri sa nu stie sa se opreasca? Fie ca e vorba de colectionat figurine, abtibilturi, jucarii sau ca pierd sirul orelor petreute in fata televizorului, telefonului ori chiar cand manaca prea mule prajituri, inghetata sau ciocolata copiii trebuie sa fie ajutati sa isi pastreze anumite limite in toate .De ce? Ca sa afle ca isi pun in pericol sanatatea , ca isi pierd timpul sau ca genereaza ale probleme care le complica viata.
Ei vor putea sa vada in cartea lor explict cat de neinspirat este sa-ti pierzi masura .Se vor amuza un pic sau se vor intrista gandindu-se ca oareum personajul ii oglindeste pe ei insasi, dar in final vor avea parte de o lectie care nu o vor uita asa de usor. Iata ce se poate intampla daca colectionatul jucariilor se transforma in hobby:
La fel de neinspirata este si alegerea de a urmarii desene animate la televizor refuzad orice alte activitati:
Ce sa va mai spunem decat ca ar fii bine sa luati aminte la alegerile care le faceti si sa tineti cont si de desenul de mai jos, care se afla in finalul cartii si care este un fel de joc de ghicit si de gasit variantele corecte de corelare a unor afirmatii cu desenele gen Emoji.
Cateva cuvinte se cuvine a scrie si despre cartea : Sunt furios, ce sa fac? scrisa de acelasi autor si pusa la dispozitie de aceeasi editura: Univers Enciclopedic Junior. De cate ori nu se intampla ca copiii sa traverseze episoade de furie, aparent fara motiv pe care noi, adultii nu stim cum sa le gestionam? Mai important este ca si copilul sa inteleaga cateva aspecte legate de accesele de furie si cum sa procedeze cand si dupa ce isi pierde cumpatul.
Daca recunoasteti macar partial o parte din episoadele care apar si la copiii dumneavoastra atunci sa stiti ca aceasta carte ofera solutii simple, la indemana si usoare de rezolvare a conflictelor. Aceste solutii fac parte din bunele maniere ce sunt atat de necesare formarii armonioase a unui copil bine educat. Redau mai jos doar doua astfel de solutii propuse cu mentiune ca veti gasii in carte mult mai multe situatii si rezolvari inspirate.
Pentru a vedea in amanunt situatiile car au generat aceste rezolvari va invitam sa cititi impreuna cu copilasul dvs. aceste carti foarte educative, vesele si atat de apropiate de realitate cotidiana.
Noi va dorim lectura placuta in dorinta de a dobandii un comportament civilizat si responsabil.
Urmariti-ne si pagina de facebook unde veti gasi mute alte articole interesante . Ne gasiti la urmatoarea adresa: www.facebook.com/vremeacopilariei
Pe curand. A 10 si C7
Etichete
4-6 ani
(99)
6-8 ani
(70)
peste 3 ani
(52)
prezentare carte
(47)
activitati distractive
(45)
prezentare carti
(44)
activitati creative
(42)
activitati educative
(42)
8-10 ani
(36)
carti valoroase
(22)
2-3 ani
(16)
virtuti si valori
(12)
peste 10 ani
(8)
activitati de primavara
(7)
carti cu activitati
(7)
abordare subiecte sensibile
(6)
activitati de iarna
(6)
carti Craciun
(5)
povesti ca sa cresc
(5)
opinia mea
(4)
abordare subiecte dificile
(3)
articol
(3)
aventura si mister
(3)
lectia de arta
(3)
povesti
(3)
11 ani
(2)
>10 ani
(2)
Homeschooling
(2)
folclorul romanesc
(2)
povestile mele
(2)
tezaur national
(2)
11-13 ani
(1)
Povesti ca sa cresti
(1)
carti copii 6- 8 ani
(1)
curiozitati
(1)
economisire
(1)
peste 2 ani
(1)
poveste de paste
(1)
poveste despre bani
(1)
poveste despre reciclare
(1)
povesti in tihna
(1)