sâmbătă, 31 octombrie 2015

Pofta de povesti de Luminita Alexandru

Este o carticica pe care am citit-o cu mare placere fetitelor mele de 3 si 6 ani. Au fost atrase atat de continutul povestilor :destul de simplu la prima vedere, conceput in acest fel pentru a putea deschide intelesuri mult mai complexe si importante, cat si de jocurile propuse de autoare la inceputul lor (gasirea legumelor deghizate, cautarea unor personaje din doua povesti care s-au ascuns in imaginile altora). Ca un cadou vine si Cd-ul ce insoteste cartea, lecturat si "cantat" intr-o maniera foarte reusita, placuta si apropiata de inimoara micilor ascultatori. In Cd o poveste suplimentara fata de continutul cartii vine sa ii distreze pe copii si sa ii invete ceva in plus.



Asa cum spune si titlul ei toata cartea vine in ajutorul parintilor de a arata copiilor cat de important este sa consumam fructe si legume .Este o carte pro natura, pro vegetarian-vegan, pro viata la tara. Ea ajuta la crearea deprinderilor in aces sens intr-o maniera vesela, in joaca pentru ca toate povestile au legatura cu acest mesaj atat din titlu, cat si din continut (ceea ce fac personajele) dar si din imaginile originale si extrem de sugestive.
Iata lista de povesti:

1. Bobul de mazare si printesa

2.Fintifliușcă, dinozaurul mâncăcios

3. Cele trei zâne ale gradinii

4. Uriașul Barba Cot a mâncat morcovul tot

5. Căpșunica cea laudăroasă

6. Broscoiul și varza împăratului

Am sa scriu cateva cuvinte despre fiecare poveste cu mentiunea ca merita citite si recitite copiilor (lucru pe care sigur o sa il ceara micutii vostri) si ca se pot face si o serie de acttivitati conexe, jocuri copii-parinti dupa lecturarea lor.

In prima poveste este vorba despre un micut bob de mazare care avea un vis: sa fie pus in pamant de mainile unei printese. Dupa multe intamplari destul de infricosatoare si foarte periculoase pentru micut, el reuseste printr-o imprejurare fericita sa-si indeplineasca visul...Intelesul care trebuie sa-l subliniem micutilor este foarte simplu, nu?



A doua poveste, vine in intampinarea baieteilor, carora le plac dinozaurii pentru ca personajul principal este o mica creatura descoperita  de o gospodina in curtea sa de la tara, care creste foarte mare si voinic datorita poftei de mancare pe care si-o astampara consumand in special legume si fructe. Iarasi, povestea plina de umor , veselie ne invata despre importanta unor alimente dar si despre alturism, prietenie. " Fintifliusca nu era suparacios, ci prietenos si chiar ii lasa pe toti copii din sat sa i se  urce in carca si sa se dea uta"




A treia poveste, cu siguranta va capta atentia fetitelor pentru ca personajele principale sunt trei zane; Mierica, Florica si Dulcica care incep prin a se certa care din ele sa fie regina zanelor si sfarsesc prin a-si da seama ca fiecare are rolul ei special fara de care celelate doua nu ar putea exista.



In urmatoarea povestire este vorba asa cum o spune si titlul de un urias cu o mare pofta de mancare care  ajungand  sa aiba o dorinta speciala morcovi va da iama in gradinile de legume ale satenilor amenintandu-le recoltele. Nimeni, afara de o mica fetita nu are curaj sa il infrunte. Ce ii spune fetita si cum il va face sa plece ve-ti descoperi in paginile acestei povesti. Cert este ca : "Nu conteaza de esti mic/Daca ai curaj un pic/ Pana si un urias/ Asculta de-un copilas"




Cea de-a cincea povestire cu siguranta ca ne invata cat de nepotrivit este sa fii laudaroasa si inganfata.Povestea e cu atat mai  interesanta cu cat la final copii au de rezolvat insusi finalul ei...



Ultima povestire este o poveste oarecum clasica despre un imparat vestit dar este si foarte inedita pentru ca in afara de personajele oarecum clasice care apara in ea: gradinar, vrajitoare isi va face la sfarsit aparitia si un copilas care are rolul central si de o importanta cruciala in rezolvarea in sens pozitiv a conflictului doar prin intelepciunea care o are la varsta sa. Povestea nu este despre imparatie sau razboaie ci are ca punct de plecare ceva mai personal si uman de aceasta data: placerea imparatului de a manca...varza.


Fara indoiala carticica merita toata atentia, lucru dovedit de premiil internationale care le-a obtinut si comentariile pe care le citim despre ea, dintre care voi reda doar doua: "O  modalitate geniala de a incuraja copii sa manace legume"- Epic Book Quest (US) " Cu ritm si rime bine alese, aceste povesti sunt perfecte pentru citire cu voce tare. O abordare vesela si plina de umor, ce incurajeaza obiceiurile alimentare sanatoase"Kirkus Reviews (US)

Jocuri: Pictura unor figurine de ipsos reprezantand fructe si legume



Un alt joc pe care l-am jucat a fost Cumparaturi la taraba de fructe si legume unde am expus cu preturi toate figurinele care le-am avut in acest sens si unde micii cumparatori a trebuit sa cumpere ingrediantele pentru o placinta cu mere sau pentru o ciorba necesitand totodata si sa numere banii... Am folosit banii de jucarie care i-am procurat din jocul cu carti  de la editura Gama. Astfel am imbinat mai multe activitati educative si distractive  intr-unul singur.




Astept mesajele vostre. Daca ati gasit articolul interesant va rog sa il distribuiti si poate sa va abonati pentru noutati. Adresa noastra de FaceBook .Veti gasi o comunitate frumoasa si multe alte postari

Multa pofta de povesti va dorim!
A,6 ani si 9 luni si C 3 ani si 11 luni.