miercuri, 17 iunie 2015

Calatorie prin curcubeu

Cartea editata la Aramis este o incantatoare poveste scrisa de aceeasi autore plina de imaginatie si talent care ne-a incantat si cu Povestile Domnisoarei Firicel si care se numeste Andreea Demirgian . Aici, paginile sunt pline de culoare , imaginile amanuntite completeaza cele relatate chiar de autoare pe CD iar la mijloc, gasim  un insert 15 pagini de format mai mic decat paginile cartii in care putem lectura singuri povestea.



Cartea se adreseaza copiilor mai mici si mai mari. La mine, ambele fetite au ascultat cu placere povestea si nesteptat pentru mine a fost interesul celei mai mari care m-a rugat timp de cateva zile sa ii pun CD-ul ca sa il reasculte. In vreme ce micuta mea a fost foarte fermecata de Povestile Domnidoarei Firicel, fetita mea cea mare a preferat Calatorie prin curcubeu, poveste care a incercat sa o surprinda prin cateva desene realizate de ea.Chiar cand asculta povestea a creionat un curcubeu, cu ordinea corecta a culorilor...

Calatorie prin Curcubeu, asa dupa cum ii spune si numele, ne poarta prin Regatul curcubeului ."Stii tu ce e acela un curcubeu? Un brau colorat, pe cer aruncat! Sau...un pod fermecat, de zane umblat! Sau...scara zanelor spre Palatul Norilor. Ce-ai zice daca ti-as spuneca, de fapt, un curcubeu nu e nici pod, nici, scara, nici brau e...nici mai mult, nici mai putin decat un intreg regat!Daaa! Un regat alcatuit din sapte orase, care comunica intre ele prin niste usi ascunse, care nu se deschid decat daca stii cuvantul secret!"

"Prima culoare din Curcubeu / Intodeauna sunt eu.../ Ca mine-s ciresele, si macii, si merele / Rubinele, capsunile si chiar incaperile / Din orasul acesta unde domneste / Imparatul vestit din toate povestile.../Ghici, ghici, haide ghiceste / Orasul acesta cum se numeste?"
Apoi, urmeaza descrierea orasului Rosu : "inconjurat de ziduri din caramida rosiatica. Pe intrarea sa sunt desenate un trandafir, o inima si un rubin....Strazile au toate nume...rosii. Strada Rozei, Strada Macului, Strada Racului.....Chiar in centrul orasului e o fantana arteziana, foarte speciala...atunci cand copii ies la plimbare, fantana acesta canta si arunca in aer stropi de sirop. Sirop de capsuni, sirop de visine, sirop de zmeura, sirop de cirese, sirop de fragute...."

Fetita mea a realizat doua desene cu o fetita din orasul Rosu si fantana de sirop.






Calatoria continua cu Orasul Portocaliu "inconjurat de livezi de portocali....aici soarele se simte ca acasa, caci seara cand se prelinge dinspre Orasul Rosu spre camerele sale de odihna, trece mai intai prin tinutul Portocaliu." Acest oras este condus de Ducele de Orania si se numeste si Ducatul de Orange...




 Trecem apoi in tinutul Galben: in care pasim printre lanuri de grau si de Floarea Soarelui pazite de razele lui Soare-Imparat. "E cald in orasul galben, e bine si oamenii-s veseli si primitori..." " In piata centrala din orasul acesta , intr-un copac fermecat poposesc uneori canarii..."


Este randul orasului Verde sa fie descris ca fiind greu de gasit deoarece "toate casele sunt ascunse in coline acoperite de  patura deasa de iarba sau sunt pitite dupa tufe inalte de gard viu" 


O data pe an are loc chiar Festivalul Figurinelor de Iarba.


Voi posta doar inca doua imagini din Calatorie prin curcubeu  si mentionez ca descrierile fiecarui Oras Culoare au cu mult mai mule elemente care il definesc si care ajuta la o perceptie mai buna a copilului asupra culorii respective dar si a succesiunii lor corecte in Curcubeu astfel incat sa poata descoprii in final, cuvantul magic  : ROGVAIV.

Orasul Albastru arata cam asa: 



iar Orasul  Violet: 


Fetita mea cea mare a ascultat povestea si  a notat pe o foaie initialele culorilor descrise astfel ca la sfarsit a silabisit si ea cum il cheama pe paznicul Curcubeului. 

Un alt desen al A, care la- facut pe la 5 ani si 10 luni reda vrajitoarele culorilor:




Astept mesajele vostre. Daca ati gasit articolul interesant va rog sa il distribuiti si poate sa va abonati pentru noutati. Adresa noastra de FaceBook .Veti gasi o comunitate frumoasa si multe alte postari.


O lectura educativa, placuta si ...plina de culoare va doresc!