sâmbătă, 27 ianuarie 2018

Povesti despre virtuti

Povesti despre virtuti




Cartea a aparut in aul 2015 la editura Gama in cadrul unei colectii respectabile ce au avut in continut mai multe volume, intre care amintesc: Legende Romanesti, Cartea cu colinde, Povesti uitate, Povesti romanesti si Poeziile copilariei. Cred ca se mai poate comanda direct de la editura sau furnizorii de carte on-line. Aparuta in acelasi format cu care ne-am obisnuit in cadrul colectiei ( coperti lucioase, cartonate si file frumos prezentate in interior ) cartea intruneste o colectie aleasa atent de 25 de povesti din diverse tari si de la autori diversi fiecare avand in centrul  atentiei cate o virtute. Cu ocazia citirii acestor povesti am putut in sfarsit sa le explic si sa detaliez copiilor mei ce inseamna virtutile si ce presupune a fi un om cu multe calitati sufletesti (morale). Poate ca este un pic mai dificil sa explici unui copil despre: cumpatare, generozitate, intelepciune, politete, recunostinta, buna credinta sau toleranta. Cu ajutorul acestor povesti am clarificat multe din aceste intrebari si in plus prin morala acestora incercam sa tragem foloase pentru sufletel noastre.
Toate povestile sunt redate in cadrul a doua DVD-uri astfel ca dupa ce am lecturat linstit continutul cu pauze ce ne permit intrebari si comentarii am putut si sa le ascultam de cate ori am vrut, in divesrse ocazii .Textele prind viata altel in interpretarea unui colectiv profesionist de actori. Noi purtam intraga colectie cu noi, atat cand avem drumuri lungi cu masina, cat si in concedii, acasa. Ne umplu timpul in mod folositor.
Cateva din povestile cuprinse in volum le-am regasit stiindu-le deja continutul: Muzicantii din Bremen ( prietenia), Pestisorul de aur (cumpatare), Printul fericit ( generozitatea), Aleodor Imparat ( onoarea). Cu toate ca le stiam ne-a placut sa le ragasim aici, in cadrul acestui volum intrucat ne subliniau morala sau ceea ce trebuia sa retinem dupa lecturarea lor.
Am sa ma opresc putin asupra unor povesti care ne-au captat atentia impresionandu-ne peste masura. Batranul si fii sai ( bunatatatea), Baiatul cu ghiveciul fara flori ( sinceritatea), Cioplitorul in piatra (modestia) si Asteapta si ai sa vezi (optimismul).

In prima poveste aflam cum bunatatea unui batran ce le lasa mostenire fiilor sai tot ce are (inainte de a muri) pentru ca acestia sa aiba un trai linistit nu este raspalatita decat prin comportamanetul potrivit a celui mai mic atunci cand ii va supune pe toti unui test neasteptat. Soarta celorlati doi fii ai batranului se va schimba intrucat nu au stiut ce inseamna bunatatea.




Baiatul cu ghiveciul fara flori este o poveste orientala in care aflam ca intr-o lume plina de minciuna si fals a iti pastra valorile in care crezi incluzand sinceritatea iti poate aduce recompense neasteptate. La un test al imparatului (ce isi cauta astfel in secret un mostenitor la tron) dat tuturor tinerilor, doar un singur baiat arata o adevarata comoara suflteasca prin sinceritate si astfel devine urmatorul conducator al tarii.





Ciopliorul in piatra este o alta poveste plina de farmec, haz si ritm alert. Din ea aflam cat este de important sa fim cumpatati in dorintele noastre, in cea ce asteptam de la viata, in ceea ce speram, visam. Omul nostru era mereu invidios pe traiul altora asa ca soarta il face sa cunoasca avantajele dar si neajunsurile multor meserii asa ca in final sa ajunga sa-si pretuiasca ceea ce are intr-un mod demn si plin de recunostinta.




Asteapta si ai sa vezi este chiar o poveste cu final neasteptat, plina de haz si care ne dezvaluie importanta optimismului, a increderii in ceva mai bun care va urma unor intampari mai putin fercite. Noua ne-a placut mult intamplarea in urma caruia un tanar invata din pataniile sale, ce este optimismul.




Nu cred ca ar fi nimerit sa dezvalui continutul acestor povesti rapindu-va bucuria descoperirii lor. Cert este continutul lor avand exprimarea usoara, potrivita pentru un copil chiar de 4 ani, ritmul lor alert si povestea plina de substanta  ii captiveaza cu aceeasi masura si pe copiii mai mari de 7 ani. V-am reprodus cateva imagini reprezentative care va pot ajuta sa rasfoiti cu ajutorul meu cartea si astfel sa va convingeti de valoarea sa.

Este o comoara de povesti cu mult farmec si  pline de invataturi.

 Spor la lectura cu copiii!
A,8 ani si C,5 ani