joi, 3 mai 2018

Despre arta si pictori - astazi, Degas

Cu mai multa vreme in urma (cca 2-3 ani) am inceput sa citim si sa folosim o serie de carti ce ne introduc treptat in lumea artei. Cu pasi mici am inceput sa pasim pline de curiozitate in lumea muzicii (despre care am scris) si apoi in lumea picturii. Celor care sunt dornici sa stie cum am facut aceste episoade sa fie mai atractive voi enumera mai jos cateva din mateialele si activitatile ce ne-au insotit atunci cand am studiat unul dintre marii artisti, dintre cei asupra carora am indreptat atentia pana acum.
Pasiunea pentru desen a fiicei mele cele mai mari a inceput de la o vreme sa fie insotita de dorinta de a cunoaste cat mai multe despre artisti celebrii. Ce poate fii mai stimulant si incurajator pentru un copil decat a cunoaste cum au ajuns alti oameni la succes?Asta presupune atat  cunoasterea vietii lor cat si a operelor care i-au facut binecunoscuti.  Aceasta dorinta a pornit de la una din primele carti cu care ne-am distrat dar si am invatat o multime de lucruri  si care a fost  MISTERUL LICITATIEI DE ARTA si apoi  DETECTIVI DE FALSURI IN ARTA scrisa de aceeasi Anna Nilsen. Cartea nu am parcurs-o integral, ci am folosit-o ca si material suplimentar atunci cand am abordat studiul unui artist si a carui tablou era cuprins in carte. Voi revenii alta data cu amanunte despre aceasta carte.



Asadar, in ceea ce il priveste pe Edgar Degas am inceput prin a lectura cateva lucruri despe viata lui din cartea: ARTISTI DE GENIU,CARTE CU AUTOCOLANTE. Aici, exista o pagina intreaga pentru fiecare artist, pagina care trebuie complectata in timpul lecturii cu unele autocolante ce trebuiesc lipite in locurile consemnate.




Apoi, din cartea ARTA PE INTELESUL COPIILOR, carte alba am vizualizat critic si citit cum sa abordam si intelegem un tablou a lui Degas: REPETITIA . Am invatat cum trebuie observat, ce ne atrage atentia, ce a vrut sa transmita artistul....intr-un mod placut si inedit. Noua ne place mult aceasta carte asupra careia voi reveni curand.





Intre matarialele cu care m-am inarmat pe acest drum am mai gasit tabloul Doua balerine, in cartea My very first STICKER ART GALLERY, de la editura Usborne si Dansatoare in albastru, in cartea PICTURI CELEBRE, CARTE CU AUTOCOLANTE.






Incursiunea noastra a continuat cu vizualizarea unui film scurt, pus la dispozitie de ErcPress din cadrul colectiei "micul Geniu", un film despre Edgar Degas conceput pentru copii. Cred ca se poate vizuliza fara probleme de la 7 ani. Filmul este subtitrat, nu este dublat. Noua ne-a placut enorm. A avut un efect maxim dupa ce aveam deja o imagine despre acest artist. Sa il vezi apoi incadrul unui film nu poate fii decat cireasa de pe tort pentru un copil....Sunt cateva momente remarcabile in film in care artistul incurajeaza o tanara balerina sa isi urmeze visele fara teama si sa creada in ea. Impactul cuvintelor spuse de Degas are asupra copiilor un efect covarsitor, sugerand subtil exact ceea ce au nevoie tinerii artisti pentru a crea in continuare si a urma calea lor.





DVD-ul este insotit si de o carte foarte cuprinzatoare despre viata si operele lui Degas astfel ca rasfoind-o parca vezi parti din film tranpuse in tablourile sale. Redau cateva pagini din carte:





In final, am urmat pasii descrisi in cartea MY ART BOOK, in care ni se prezinta o tema legat de acest pictor. Astfel, putem si noi crea un mic tablou cu o balerina.






Cartea este o bijuterie pentru cei pasionati de arta intrucat prezinta mai multe proiecte, la indemana copiilor pentru a se bucura si ei de capodoperele marilor artisti creeand la randul lor lucruri asemnatoare.
Iata si balerina realizata de noi, in urma instructiunilor primite, cu creta.



In cazul in care aveti copii pasionati de desen va recomand un site interational de expozitie si competitie de desen, pe categorii de varsta si unde lunar sunt propuse diferite teme. Mult succes!Pagina competitie desen

Va dorim o zi inspirata si plina de culoare in micile voastre ateliere de acasa,
A 9 ani si C 6 ani