sâmbătă, 6 iunie 2015

Vivi si copacul roditor

Aparuta in cadrul editurii Via Junior cartea scrisa de Dana Cristiana Maier si ilustrata surprinzator de vesel si copilaresc de Cristina Barsony ne aduce in cadrul colectiei Scoala virtutilor un subiect important pentru copii: DARNICIA.


Multi copii au probleme cu a intelege sa imparta cu ceilalti comorile proprii: jucarii, carti, jocuri, chiar si spatiul personal de acasa. Povestea ne arata cat de bine este sa imparti, cate bucurii poti avea si cat de trist poate fii egoismul.

Asa dupa cum ne arata si coperta, este povestea unei veverite, pe nume Vivi care traieste "intr-o padure mare si deasa de la poalele unui deal". Veverita "avea copacul ei, un piersic. Era singurul piersic din intreaga padure. Copacul facea fructe odata la doi ani..." 

Observati similitutinea ce poate exista si in viata puilor nostri: sa aiba o jucarie fantastica, unica dupa parerea lor si de nedespartit.


Vivi insa nu era singura veverita din padure. "In curand isi facura aparitia alte doua veverite" care incearca sa nu fie vazute de surata lor si stau si privesc cu jind la copacul plin de rod bogat si parfumat. Ele ar vrea sa se infrupte din fructele coapte, insa nu indraznesc sa se apropie pentru ca acum doi ani ele fusesera alungate de  Vivi.


Un fapt minunat se intapla insa dupa cele doua veverite curioase s-au impiedicat si rostogolit pana la copacul roditor in fata caruia statea Vivi. Ele primesc o invitatie "care incerca acum sa fie mai prietenoasa, chiar poznasa" de a se distra impreuna. Cele doua sunt insa mai precaute in a urma invitatie si Vivi isi "isi dadu seama ca , desi acum vorbea serios si isi dorea foarte mult sa se joace cu ele, ea era vinovata pentru neincrederea celor doua".  Ea isi aminti cum s-a facut singura stapana pe copac si s-a purtat urat cu celelate vevetite si cat de greu i-a fost " in acesti doi ani sa nu primeasca vizita niciuneia dintre ele"  


Pana la urma se impaca cu cele doua si urmeaza o zi minunata in care "s-au zbenguit" "pana au cazut istovite langa copac" . Seara un fapt uimitor se va intampla chiar la copacul roditor, in fata veveritelor uimite.


Cine apare acolo si de ce cele trei veverite considera ca "tot ce s-a petrecut a fost o adevarat lectie despre prietenie si darnicie" va las sa descoperiti singuri in paginile de sfarsit ale cartii.

Coperta din spate a cartii ne face un mic rezumat al povestii :


Despre o alta carte avand aceasi autoare am mai scris: aici

Va indemn sa cititi aceasta minunata carte depre generozitate si placerea de a impartii cu altii din tot ceea ce ne este de prisos. Chiar si un zambet poate fi un cadou care sa il imparti cu ceilalti si care sa aduca bucurie celor din jur.

Astept mesajele vostre. Daca ati gasit articolul interesant va rog sa il distribuiti si poate sa va abonati pentru noutati. Adresa noastra de FaceBook .Veti gasi o comunitate frumoasa si multe alte postari.

 Va doresc multa bucurie si spor la citit!
A 6 ani si 4 luni si C 3 ani si 5 luni.