1. Din colectia Cartile tale de la editura Aramis, cartea Descoperim corpul uman mi se pare cea mai completa,facila si totodata potrivita alegere pentru copii peste 4 ani. Am mai scris despre aceste carti si aici: Ciclul vietii la broasca , pentru ca atunci cand le-am descoperit valoarea nu am ezitat sa procur tot ce am gasit, fiind adevarate encilopedii in subiectele abordate, scrise intr-o maniera placuta si antrenanta. Redau jos cateva pagini pentru a vedea continutul.
2. Pentru copii mai mici, care doresc sa exploreze tainele corpului uman a aparut de curand in cadrul Colectiei MICII EXPLORATORI, cartea Uimitorul corp uman. Cartea contine multe clapete pe care atunci cand le deschizi poti sa descoperi mai multe informatii in interiorul lor, legate de un anume subiect. Cartea este plina de glume, usor de inteles, informatia este prezentata intr-un ritm succint,alert si totusi complet atingand cele mai importante aspecte despre subiect. Vedeti mai jos cateva imagini.
3. Celor mai mari se adreseaza carticica insotita de DVD, Corpul uman din colectia Pasi spre cunoastere, de care am mai scris aici . Informatia prezentata este destul de profunda si foarte aproape de lectiile de anatomie din scoala. Carticica de 24 de pagini este plina de informatii concrete desi editata pe o hartie inferioara, de revista, brosurica este valoroasa prin DVd-ul care o insoteste iar pretul a fost foarte mic.
Cu toate acestea, fiica mea cea mica, pasioanata de acest subiect (nu stiu din ce motive) mi-a cerut sa ii pun acest DVD de mai multe ori fiind preferatul ei alaturi de cel cu Cai si Caini. Nu imi imaginez cat poate sa inteleaga. Acum ii citesc si ei prima carte prezentata in acest articol si este mai interesata de acest subiect decat de orice activitate cu cifre sau litere. Doar desenul ii mai suscita mai mult interesul. Am facut acesta paranteza pentru a spune ca la aceste carti nu exista totusi o limita de varsta ci tine intodeauna de copil: de ceea ce este atras de pasiunile lui.
4. Prima mea enciclopedie este de asemenea prin continutul ei un volum valoros cu foarte multe informatii complete din mai multe domenii, pentru copii mai mari. Am mai postat aici informatii despre carte legat de un alt subiect.
Redau aici doar doua pagini din cele dedicate studiului corpului uman ca sa vedeti complexitatea abordarii subiectului si gradul de dificultate avut in prezentare necesitand un anumit grad de intelegere.
Depinde de dvs. si de interesul copilului la ce nivel de profunzime puteti atinge toate subiectele incluzandul pe cel legat de conceperea si nasterea unui copil. Eu i-am prezentat toate informatiile inca de la 5 ani, fetitei mele ajutandu-ma si de o carte Mummy laid an egg! poate putin traznita (care prezinta "adevarul" intr-o mainera plina de haz) Cum altfel poti prezenta unui copil acest delicat subiect decat razand, altfel si-ar face prea multe idei daca ai aborda o mina serioasa sau una, de genul " nu e ceva pentru varsta ta" (acesta l-ar face mai curios, nu-i asa?) De la aceeasi autoare au mai aparut de curand doua carti : Mami, nu mi-a spus (despre care voi scrie curand) si Doamna si Domnul Hormon.
In carte parintii unor copii, incearca sa explice copiilor, prin diferite minciuni, modul in care acestia vin pe lume.
Copiii razand de povestile inventate de parinti le dau acestora o lectie, aratand ca ei detin demult cheile acestui mister.
Copii le arata ce stiu parintilor si se apuca sa faca cateva desene explicite:
Ceea ce prezinta desenele sunt exact informatia conforma cu realitatea, insa pe un stil cel mai potrivit pentru copii.
Eu am citit rapid si pagina de mai jos si m-am bucurat ca A, a luat informatia ca pe ceva natural, firesc si nu a mai pus intrebari suplimentare.
Apoi, urmeaza explicatiile legate de conceptia propriu-zisa in care ovulul este fecundat de spermatozoid si
formarea copilului, in burtica mamei.
Se vad aici cateva pareri legate de abordarea non conformista a autoarei.
Ca jocuri ajutatoare la aceste lectii am luat doua puzzle-uri tridimensinale care au intregit informatiile citite si vizionate pe DVD cu corpul omenesc. Puzzle-urile au starnit interesul si lui C, inca de la varsta de 3 ani.
Nu stiu cat va poate ajuta descrierile mele in alegerea unor materiale interesante care sa satisfaca nevoia de informatii a copilului dvs. dar sper macar sa va dea cateva repere.
Voi aveti si alte materiale, abordari, carti sau jocuri? Le puteti impartasi aici adaugand un comentariu sau pe pagina noastra de facebook : vremeacopilariei. Va asteptam cu drag.
Noi va dorim spor la descoperit lucruri noi alaturi de copii!
A 7 ani si 4 luni si C 4 ani si 6 luni