vineri, 6 mai 2016

Sylvester si pietricica fermecata

Cu toate ca nu am mai avut timp de cateva luni bune sa scriu despre multimea cartilor pe care am avut privilegiul sa le citim (din cauza unor mari necazuri) mi-am impus mie insumi ca sa va descopar putin din acesta carticica minunata, ce ar fi bine sa se odihneasca in rafturile bibliotecii fiecarui copil.


O recomad cu caldura, asa dupa cum scriu si cronicile despre ea:"Sylvester si pieticica fermecata este o carte dezarmant de simpla si extrem de sofisticata in acelasi timp, plina de farmec si de tandrete. Cred ca este cartea mea preferata pentru copii din toate timpurile" zicea Ian Falconet, autorul lui Zgamboi, ce cotoi! sau" O carte magica a lui Wiliam Steig, el insusi magician" Eric Carle.



Ne-a incantat povestea simpla, cu final fericit si un strop de magie care ii indeamna pe copii la visare punandu-si intrebarea fireasca: Ce ar fi daca eu asi fi gasit acea pietricica? si de aici o multime de posibilitati de a-si imagina diverse scenarii.

Cartea scrisa de Wiliam Steig a fost incununata cu medalia Caldecott, o prestigioasa recompensa in acest domeniu si daca toate acestea nu va indeaman deja sa o cumparati, acum cat mai este disponibila am sa va dezvalui putin din poveste fara a uita sa mentin suspansul si magia pe care va invit sa o descoperiti singuri bucurandu-va de lectura ei impreuna cu copilasii vostrii.

Sylvester este  unicul fiu  al unei simple familii de magarusi care este colectionar de pietre frumoase.
Intr-o zi de vara pe cand statea pe malulu unui rau, el gasesete o piatra rosie cu totul deosebita. Tot privind-o  uimit , Sylvester  nici nu observa ca incepe sa polua cu galeata si-si pune in gand dorinta ca ploaia sa se opreasca atunci cand simte picaturile reci pe spate. Ca prin farmec, ploaia se opreste disparand orice nor de pe cer intr-o singura clipita. Parea ca ploaia disparu-se la comanda sa , asa ca tinand in mana pietricica isi doreste din nou sa ploua si sa dispara soarele de pe cer, moment in care din nou picaturile incep sa cada.


Dandu-si seama ce noroc a dat peste el si cat de mult va putea schimba viata tuturor celor pe care ii cunostea porneste voios spre casa ca sa le spuna despre descoperirea sa si parintilor lui. Ghinionul face ca pe drum sa se intalneasca cu un leu care pune ochii pe micutul magarus. Panicat, Sylvester nu mai gandeste limpede si isi pune dorinta care ii vine cel mai repede in minte si anume sa se transforme intr-o stanca si astfel sa scape de paradator.


 Leul uimit ca i-a scapat nu stiu unde cina, pleaca dar Sylvester ramane impietrit, cu pietricica rosie cazuta langa el fara putere in a revenii la forma sa initiala. De la disperare la resemnare sunt doar cativa pasi pe care Sylvester ii parcurge repede cand constientizeaza ca nu mai are nimic de facut decat sa astepete vreo minune, adica ca cineva sa gaseasca pietricica rosie si sa-si doreasca ca stanca sa se tranfsforme intr-un magarus.


 Astfel de sanse sunt cam mici... Asa ca adoarme intr-un somn tot mai profund, dorind sa scape de realitatea dura si imposibila care il ravasea ori de cate ori se trezea.
Intre timp, parintii lui innebuniti il cauta peste tot, la inceput la prieteni si apoi apeleaza la Politie. Intregul orasel il cauta peste tot si disperarea creste pe masura ce timpul inainteaza insa fara de folos si astfel dupa vara se asterne toamana pentru ca apoi iarna sa ii ia locul si magarusul cautat tot sa nu apara.





Odata cu venirea primaverii reinvie toata natura si Sylvester-piatra este trezit tocmai de parintii lui ce iesira la un picnic ca sa le mai treaca durerea ce o resimteau de la disparitia fiului lor iubit.




De aici povestea devine palpitanta si finalul ei ne arata cat de importanta si deasupra oricaror lucruri poate fi familia si dragostea. O poveste emotionanta si plina de magie.

Astept mesajele vostre. Daca ati gasit articolul interesant va rog sa il distribuiti si poate sa va abonati pentru noutati interesante. Adresa noastra de FaceBook

Noi va dorim lectura placuta.
A, 7 ani si 3 luni si C 4 ani si 5 luni