luni, 23 mai 2016

Pestisorul auriu si lumea subacvatica

O alta carte placuta de la editura Doxologia, scrisa de Dorin Bujdei prezinta  pe parcursul a 56 de pagini un episod din viata unui mic peste auriu ce traieste intr-o mare foarte frumoasa. Cartea poate fii cititta de catre parinti ca lectura inainte de culcare  sau se poate odihni pe rafturile bibliotecii copilului pana acesta o poate citii si singur. Povestea ne-a fost punct de inceput in o serie de activitati legate de mare, cunoasterea vietuitoarelor oceanice si plaja. Am ales acest subiect pentru ca se apropie sezonul vacantelor.
Povestea este insotita de imagini extrem de reusite, cu toate ca am observat o decalare a lor fata de mersul actiunii. Toate pataniile micutului si nestiutorului sau naivului pestisor sunt insotite de multe descrieri, ce au rolul de a ajuta cititorul sa inteleaga atmosfera in care traia micultul, facand lectura mult mai captivanta pana la finalul ei fericit. Noi am citit-o pe parcursul a trei seri.


Inceputul cartii este prezentat de editura, astfel ca dupa primele pagini citite este imposibil sa nu devii curios cu privire la povestea micutului pestisor auriu ce avea totul pentru o viata fericita si implinita dar isi dorea sa experimenteze altceva, visa la o lume necunoscuta: i se parea mai atractiv sa traiasca in lumea oamenilor.
Pestisorul auriu, avea un prieten, un pestisor rosu mai mare care il insotea mereu si avea grija de el, aratandu-i toate tainele marii cu frumusetile si pericolele ei. Pestisorul auriu avea o viata tare frumoasa: colinda  marea cat era ziua de lunga, se juca de-a v-ati ascunselea cu prietenul lui, traia intr-un mediu placut, linistit, cunoscut. De-a lungul plimbarilor lor el intalneste o caracatita, un crab sau un rechin de care invata sa se fereasca. Autorul prezinta micutilor cititori lumea subacvatica cu multimea vietuitoarelor din ea dar si ceea ce ascunde ea din lumea de deasupra marii. Pestisorul auriu va afla despre lumea oamenilor atunci cand vede epava unui vapor scufundat, ruinele unui oras foarte vechi ce a ajuns cumva sa fie inghitit de ape si a unui avion prabusit. Legendele care se povestesc in mare despre aceste lucruri omenesti i le va descoperii prietenul sau fara sa-si dea seama ca spusele sale vor antrena dupa sine un miraj al lumii oamenilor (o curiozitate crescanda) pentru micutul pestisor auriu.






Pestisorul auriu cauta prilejuri de a fi in compania oamenilor si odata cand vede niste scafandrii se avanta lanaga unul din ei si se joaca cu unul dintre acestia. Apoi, cand intalneste delfinii fireste ca ii devin prieteni este foarte interesat sa afle despre experienta acestora cu oamenii. Unul dintre ei ii spune:" Nu vreau sa-ti spulber visele, dar ar trebui sa te gandesti de doua ori daca iti doresti asta cu adevarat. Vreau sa-ti spun ca lumea de sus nu este asa de minunata, cum ti-o imaginezi tu. Oamenii nu sunt toti buni.. Sunt si oameni rai printre ei. La fel ca in lumea noastra. Unii sunt bune, de altii e bine sa te feresti. Crezi ca ai putea fi prieten cu un rechin?Sau cu o caracatita?Asa e si sus, ce faci daca ajungi la un om rau?" Chiar asa se intampla, cand micutul este capturat impreuna cu cei doi delfini prieteni in timp ce se jucau. Doar pestisorul rosu reuseste sa scape iar pritetnul sau va avea parte de o experienta extrem de neplacuta cand este cumparat de tatal unui baietel rau, extrem de rasfatat si prost educat. 



Acesta intr-un acces de furie impotriva tatalui sau care nu ii satisface nu stiu ce alt capriciu, duce pestisorul auriu de acasa, pe care il ingrijeau oricum doar parintii si pentru care copilul nu prezenta interes, la Acvariul din oras unde doreste sa il dea hrana la rechini. Face asta doar din razbunare impotriva tatalui lui insa acesta initiativa se va dovedi de bun augur pentru micutul pestisor. Cunostintele copilului despre lumea subacvatica sunt foarte precare asa ca il arunca tocmai in acvariul celor doi delfini care au fost capturati impreuna cu pestisorul, asadar prietenii lui. Cum se va termina acesta poveste si cat de multe invatauri le aduce copiilor puteti sa descoperiti cititnd pana la final acesta carte. 


Activitati  recreativ-educative pe care noi le-am gasit  conexe lecturii:

1. jocul cu  figurinele extrem de reusite di practice in jocul invatarii : Tub Safari Lumea recifului de corali si Fauna oceanului. 





Am pus figurinele din tub intr-un lighean cu apa, impreuna cu pietricele si scoici de la mare. Activitatea prezinta interes (fetele mele eu adorat-o) pentru orice copil ...care adora apa si ca activitate tactila o puteti prezenta copilasului incepand cu 2 ani.


2. Pictam figurine de ghips din jocul Mould&Paint Sealife.  Noi suntem pasionate de pictura si acest gen de activitate  cultiva rabdarea, dezvolta motricitatea fina si aduce multe satisfactii pentru copii cand magnetii sunt folositi in casa. In interiorul pachetului este o folie matrita, magneti si materialul de turnat. Este foarte simplu facut amestecul, scrie in interior proportia de apa rece, amestecul facandu-se intr-o farfuriuta de plastic cu o lingurita de plastic. Dupa turnare in forme, farfuria se spala foarte bine si nu raman urme. Se lasa la uscat cca 3 zile, apoi se imping usor afara putand fi vopsite. 


Asa arata matrita in care se toarna ipsosul.


Figurinele obtinute:


Munca "in echipa":


cu acuarele de o calitate foarte buna, 24 de nuante:



si figurinele ce urmeaza sa ii lacuim si sa le adaugam pe partea inferioara magneti , fasii mici autocolante (aflate in cutia jocului)





3. Pictam cu degetelele lumea subacvatica. Parul l-am facut cu palma vopsita cu galben si coada cu palma vopsita in albastru iar restul in functie de fantezie...


4. Pictam pesti dupa sabloane. Exista posibilitatea sa puneti copilul fie sa faca o pictura, fie sa il coloreze si decoreze (cu hartie creponata, cu benzi adezive colorate , paiete, etc)











4. Studiem pestii din alte carti: Enciclopedia animalelor marine, de la editura Vox este o carte dintr-o intreaga colectie, destul de reusita cu imagini foarte frumoase si informatii precise, scurte despre Cetaceele mari si mici, Caracatita, pesti, pesti mai cunoscuti, pesti migratori, rechini, crustacee, scoici si testoase marine. Cartea are 27 de pagini si am mai vazut-o in punctele de presa din magazinele Kaufland. Este destinata copiilor peste 3 ani.




Cea de-a doua carte Descoperim Marea face parte dintr-o colectie foarte draga noua, Colectia Cartile tale despre care am mai scris Colectia editurii Aramis. Cartea este plina de aproape toate informatiile ce tin de lumea marina: mari si oceane, animale marine, un ocean sensibil si aventurierii marilor. Imaginile sunt conforme cu subiectul tratat si sfarsitul fiecarui capitol contine jocuri pe margine subiectului citit. Fetele mele iubesc cartile din acesta colectie si va recomand din inima sa le procurati pe cele care le mai gasiti fiind o adevarata comoara pentru copii.






O alta carte interesanta pentru cei mai mari, peste 5 ani este MICA ENCICLOPEDIE A VIETII PE MALUL MARII . Cartea este de asemenea dintr-o colectie a editurii si vine in clarificarea multor intrebari mai subtile legate de lumea apelor. Este reusita si ne place formatul ei mic putand sa o luam oriunde cu noi sa citim paginile ei.







5. Lipim abtibilturi din cartea cu vacantele de la editura Usborne






Lipim abtibilturi din Prima mea carte despre mare (pentru cei mai mari)  si  Lumea animalelor:  







6. Ne jucam cu o carte magnetica foarte interesanta, ce poate fi descoperita de la 2 ani, ce descopera lumea subacvatica celor mai mici. Cartea a fost foarte indragita de fetitele mele si inca cea mica se mai joaca cu ea.






7. Tot interesanta ramane pentru fetita mea cea mica blocul cu abtibilturi reutilizabile de la Melissa& Doug cu medii de viata.




8. Am recitit cartea care i-a placut fetitei mele cele mari  venind  astfel si randul celei mai mici sa o asculte. Cartea Aventurile unui fir de nisip este o carte in versuri pline de rima si cu ilustratii minunate. Titlul cartii spune implicit si povestea. Este o carte ce merita citita celor mici.








9. Am continuat studiind pestele dupa metoda Montessori, prezentata celor necunoscatori in interiorul jocului.


10. 

11. Magic painting book de la editura Usborne are si ea doua pagini care se potrivesc cu subiectul lumii acvatice. Cartea este foarte interesanta , pentru cei care nu cunosc acesta tehnica a pictatului doar cu o carioca (ce vine impreuna cu cartea) inmuiata in apa si culorile apar din interioarul desenului...magic, nu?




12. Puzzle de podea de la Melissa & Doug

O activitate recreativa dar si educativa ce prezinta interes continuu . Puzzle-ul e gigantic, frumos realizat si fetele mele se ajuta in a-l realiza impreuna...






13. Chiar inainte de a incheia articolul mi-a venit in minte o alta activitate frumoasa : acel joc cu o undita care are un carlig cu magneti si puneti pe jos pestii in a caror gurita se mai afla un magnet. Petrec asa mult timp, pescuind si invatand sa isi controleze miscarile, cultivandu-si rabdarea si...studiind pestii. Noi avem un joc chinezesc primit la o aniversare dar exista si variante mai frumoase, realizate din lemn numai bune de experimentat la copii peste 3 ani(zic eu). Aici am gasit o varianta mai buna decat cea avuta de noi Joc de precizie



Voi ce alte metode, carti ati descoperit despre invatarea lumii subacvatice? 
Astept mesajele vostre. Daca ati gasit articolul interesant va rog sa il distribuiti si poate sa va abonati pentru noutati interesante. Adresa noastra de FaceBook


Multa pofta de joaca si citit va doreste: A 7 ani si 3 luni si C 4 ani si 6 luni !