duminică, 15 mai 2016

Povestile padurii

Am descoperit la editura Doxologia, cateva carti minunate despre care abia astept sa va impartasesc cateva impresii. In primul rand am fost placut surprinsa ca cei de la acesta editura au scanat cateva pagini din fiecare carte, astfel ca o poti rasfoi si a vedea destul din continutul ei pentru a te decide daca este interesanta sau nu  si-ti poti forma o opinie. Cartile din colectia Prichindel sunt foarte frumoase  insa noi am mai achizitionat si altele despre care sper ca voi scrie: Aventurile lui Guguta, Imparatia lui Ciubotel, Pestisorul auriu, Calatorie in tara prajiturilor, Copii in catusele Siberiei, Copilaria Sfintei Teodora de la Sihla.
Toate  cartile din colectia Prichindel au un mesaj moral, sunt pline de invataturi pentru un comportament corect al copiilor.
In cartea Povestile Padurii sunt 4 povesti scrise de Dionis Spataru: Cand iti doresti mai mult decat trebuie, Paianjenul arhitect, Buna masura si Masura fiecaruia.


 In prima poveste vedem cum o privighetoare mica si maronie, este nemultumita de aspectul ei, in pofida vocii minunate care i-a fost daruita de Dumnezeu si isi doreste sa-si schimbe infatisarea. Dorinta ei indeplinita nu-i va aduce repede decat o intamplare nefasta in urma careia abia scapa cu viata, astfel ca ajunge sa regrete schimbarea ceruta lui Dumnezeu. Morala, este ca atunci cand suntem nemultumiti de ce ne-a daruit Dumnezeu si vrem mereu altceva vom invata din propriile greseli ca nu am inteles darurile cu care am fost inzestrati si ca nu toate dorintele noastre sunt tocmai bune (poate de aceea Dumnezeu nu ne indeplineste toate rugaciunile).



A doua povestire raspunde intrebarii pe care cred ca o pun mai multi copii care incep sa mearga la scoala : " De ce trebuie sa merg la scoala?". Paianjenul Ata, nu vede rostul de a merge la scoala si prefera sa stea tolanit toata ziua, deplangandu-i pe ceilalti paianjeni care merg zi de zi la scoala. El este sigur ca ceea ce invata ei de la Batranul mester, anume cum sa-si teasa o panza, el va fi capabil sa o faca si fara ajutor sau a invata special pentru asta.



Totusi, atunci cand ii vede pe toti ceilati la "panzele"(casele) lor, chiar cu copilasi si incearca sa isi construiasca singur casa, rezultatul va fi un dezastru si recunoaste smerit ca a gresit atucnci cand nu s-a dus la scoala sa invete. In urma regretului sau sincer si a parerii lui de rau, Batranul mester ii va da si lui invatatura de care are nevoie si il va ajuta sa devina un adevarat arhitect.


Morala povestii este simpla si poate fi dedusa usor de copii. Numai cu efort si vointa poti deprinde invataturile care ai nevoie in viata...

Povestea Buna masura si Masura fiecaruia au ca si personaj principal un Guster pe nume Chipesul din padure care descopera ca sucul de zmeura, ata de hranitor si gustos, poate face rau daca este consumat peste masura si ca fiecare animal are o masura a sa in consumul sucului. Povestile sunt foarte vesele si personajele, actiunile sunt minutios descrise asa incat te nu te poti desprinde pana nu le "gusti" complet cu mult haz si culoare.




Cu promisiunea ca voi reveni cu noi postari din colectia Prichindel a editurii Doxologia, va dorim mult spor la descoperit povesti!

Astept mesajele vostre. Daca ati gasit articolul interesant va rog sa il distribuiti si poate sa va abonati pentru noutati interesante. Adresa noastra de FaceBook

A, 7 ani si 3 luni si C, 4 ani si 6 luni