luni, 16 mai 2016

Soricelul si Margareta

Este a doua carte din colectia Prichindel a editurii Doxologia pe care am descoperit-o de curand cu ajutorul bunei noastre prietene M, careia ii multumesc foarte mult. Cartea este cu totul deosebita fata de stilul cu care au fost obisnuiti in cartile copiilor.
Autorul, Gabriel Poenaru ne prezinta 4 povesti cu talc, scrise intr-un mod original, spontan,  care sigur vor descretii fruntile si parintilor care le citesc. Autorul ne va insufla delicat notiuni despre prietenie si forta sacrificiului in favoarea celuilat, despre datorie, despre compasiune si afectiune fata de animale, atasament, ascultarea de cei varstnici si nu in ultimul rand despre un comportament adecvat, conform cu valorile morale.


Prima poveste, Soricelul si margareta o puteti vizualiza, in parte pe site-ul editurii unde sunt vizibile spre rasfoire cateva pagini din aceasta carte, asa dupa cum procedeaza Editura cu mai toate cartile pentru copii. Este un lucru ce permite cumparatorului sa vizualizeze continutul si sa poata decide daca volumul prezinta importanta sau nu. Multumim editurii pentru acesta atentie.
Povestea, ne prezinta pe Domnul Chitescu, un soricel de oras care dupa ce a locuit mult timp intr-un muzeu de arta (asdar era foarte erudit) din cauza schimbarii anturajului de acolo este nevoit sa plece si sa-si refaca viata in alt locas, asa incat se muta la tara...Acolo, el va descoperii un intreg univers, mult mai frumos si mai autentic. El isi va face noi prieteni in a caror anturaj timpul se scurge incet, placut dand alte dimensiuni vietii sale monotone din trecut. Intamplarile, personajele sunt subtil creionate si creaza o lume interesanta atat pentru cei mici cat si metafore bine plasate si usor de inteles pentru cei mari. Astfel de asemanari subtile cu personaje din lumea rela gasim si in cea de-a treia poveste: Oita din ceasca. In acesta poveste, Servus Barzoi este navigator Sef la sectorul de Primire al pachetelor de la Aeroportul Berzelor. In cadrul acestui Aeroport exista Ghiseul de Dorinte cu totul speciale, la care animalele apeleaza uneori pentru a li se indeplini unele dorinte mai deosebite. Trebuie spus ca acest barzoi cu experienta, incalca reguluile cu privire la umblatul la pachet in timpul zborului si se uita curios la oita mica- mica ce o avea de livrat la Ferma Trei Castane. Ce se intampla cu micuta oita, unde ajunge ea, cum si in ce fel se vor indrepta lucrurile va las sa descoperiti singuri citind acesta haioasa poveste si vizualizad imaginile ei reusite.
Noua ne-au placut cel mai mult Extraordinara aventura a unui baietel si O poveste cu arici. Prima poveste este despre Vladut, un baietel "obisnuit, nici prea cuminte, nici prea obraznic, caruia ii placea sa se joace toata ziua" . Familia baietelului locuia in apropierea unei paduri si cu toate ca parintii lui i-au interzis intrarea in ea, in timpul jocului intr-o zi fara sa-si dea seama copilul s-a trezit inconjurat de copaci. El incerca sa prinda un fluture si cand l-a prins in mana a strans foarte tare pumnul "mai mult din curiozitate decat din rautate" desi fluturele i-a vorbit cerandu-i sa-l elibereze. Ca o pedeapsa a faptei sale copilul este micsorat la dimensiunile unei insecte "sa vezi si tu cum este sa fii mic si sa trebuiasca sa te feresti de cineva mai mare decat tine"


Ce se va intampla cu Vadut? Bineinteles ca disperarea pune stapanire pe el si incepe sa planga. El intalneste  pe rand doi greieri care il ajuta sa treaca de starea de necaz cu ajutorul unui joben magic. Apoi  baietelul va intalni trei  vrabii care afland povestea lui se gandesc sa il duca la Bunica-Stie-Tot care poate il va ajuta.



Ce pret va trebui sa plateasca Vladut, ce incercare si cum va reusii sa treaca peste situatia in care se afla aflati in finalul povestii. Asadar, dupa o fapta gresita , iata ca pentru iertare trebuie platit si un pret. 
Povestea cu aricii, are si ea o morala, de acesta data legata de ascultarea sfatului celor mai mari. Asa s-au exprimat fetitele mele cand au ascultat intamplarile celor cinci mici arici, adoptati de un batran cumsecade



Alarmat de latratul deosebit al catelului sau alb, Piki batranul cumsecade, gaseste intr-o dimineata geroasa din luna ianuarie, cei cinci arici, in fata usei sale.  Toata iarna si pana in primavara cei cinci arici stau cu batranul care ii invata un joc special. Vrand sa impartaseasca cunostintele lor si altor arici din padure, acestia incalca spusele batranului si parasesc curtea in mersul lor spre padure. Nu apuca sa faca cativa pasi si vor fi prinsi. Ei se trezesc inchisi intr-o cusca intr-un loc necunoscut ce este un magazin de animale. Cum vor reusii sa scape? A fost bine sa nu respecte sfatul batrnului? 


Asa cum am facut si in cadrul altor postari si cum imi place mie, rezerv finalul intamplarii descoperirii fiecaruia. Mentionez ca desenele ce insotesc acesta carte sunt  foarte reusite intregind lectura cartii intr-un mod placut.

Noi va dorim multe lecturi linistite si momente speciale cu copilasii vostri.

Astept mesajele vostre. Daca ati gasit articolul interesant va rog sa il distribuiti si poate sa va abonati pentru noutati interesante. Adresa noastra de FaceBook

A, 7 si 3 luni si C 4 ani si 6 luni