duminică, 25 septembrie 2016

Cartea bunelor maniere - Invata sa te porti ca o printesa

Cine va vedea acest titlu ar putea avea o reticenta de a se folosi prea mult de printesele Disney in abordarea educatiei copilului. Da, stiu aceste ganduri le-am avut si eu pana am tinut in mana acesta carte ce acum chiar o consider folositoare, bine inspirata in acest subiect si culmea..cu mai multa influenta decat alte multe metode sau carti. Ce mai vorba! Fetita mea cea mare nu a avut rabdare sa ii citesc in fiecare seara cate o poveste si cum nu le las sa asculte CD-urile decat dupa lecturarea cartilor impreuna, ce credeti? Ea s-a apucat sa le citeasca singura nerabdatoare fiind sa afle povetele fiecarei printese in legatura cu istorioara ei. Trebuie sa adaug ca in afara imaginilor extrem de frumoase gasim personaje deja cunoscute din filmele povestilor  toate facand ca nerabdarea si placerea lecturii sa fie si mai mare in randul micilor cunoscatori. In plus, cartea este lecturata cu un stil inconfundabil de o mare artista :Stela Popescu a carei caldura si umor nu fac decat sa sporeasca placerea ascutarii si retinerii invatamintelor transmise de printese prin intermediul intamplarilor. 


In povestea ei, Alba ca Zapada ne va invata ce maniere trebuie sa avem la masa  atunci cand le pregateste masa celor 7 pitici, in timp ce printesa Cenusareasa ne descopera puterea amabilitatii ce poate transforma pe oricine intr-o persoana placuta si iubita.
Printesa Bellae prin dialogul cu Gaston ne arata cat de plictisitor este sa fii laudaros ("Lauda de sine nu miroase a bine") si cum ai putea sa te exprimi intr-o alta maniera in asa fel incat sa ii faci sa se simta bine pe cei din jurul tau, punand-te si pe tine intr-o lumina favorabila.Daca esti unul care intrerupe mereu pe ceilalti in timp ce vorbesc si creezi astfel neintelegeri si tensiuni atunci acesta poveste a Aurorei este pentru tine.Ariel te va invata cat este de simplu dar important sa-ti ceri scuze atunci cand gresesti. Toti avem momente cat suntem prea impulsivi si facem greseli. Ce facem cand din acest comportament am nedretpatit, suparat pe cineva? In primul rand ne cerem scuze...dupa ce am constatat ca am gresit.La paginile de mai jos, fetitele mele in naivitatea lor specifica copilariei au ras cu lacrimi.


In sfarsit, printesa Jasmine, ne arata cum trebuie sa te comporti cand mergi la cineva in vizita, cum sa fi politicos cand esti invitat la altcineva la masa si sa fii un placut musafir.

In concluzie Cartea bunelor maniere este o carte usoara, placuta, care te invita intr-un mod vesel la invatarea bunelor maniere. O carte pe intelesul celor mici , cu glume pentru ei...pentru ca educatia sa nu fie plictisitoare, cicalitoare sau enervanta.

Fetitelor mele le-a placut foarte mult povestile astfel ca isi aduceau una alteia aminte atunci cand greseau de ceea ce invatasera din carte.

Va dorim mult spor la citit, ascultat si...aplicat!
A 7 ani si C 4 ani