sâmbătă, 4 august 2018

Carti valoroase

1.Girafele nu stiu sa danseze

Este o carte despre a carei prezenta stiam de cativa ani si traducerea ei m-a bucurat foarte mult. Daca citesti prezentarea ei de pe coperta din spate iti retine interesul instantaneu.

"De peste 15 ani aceasta poveste amuzanta, vesela si emotionanta continua sa-i incante pe copii!"

Tradusa si vanduta in peste 2 mil de exemplare, cartea aparuta in acest an la editura Panda nu poate fi decat o bucurie pentru copii si parinti deopotriva.

Ilustratiile sunt perfecte si metafora simpla a povestii este usor de inteles chiar si pentru un copil de 5 ani (in cazul meu). La sfarsitul povestii am pus cateva intrebari copiilor mei pentru a vedea daca au inteles bine  mesajul ei si totodata le-am pus sa se imagineze cum s-ar fi simtit daca erau unul dintre personaje (nu neaparat doar cel principal). Aici am vrut sa vad ce reactii, atitudini si eventual solutii gaseau in diferitele scene ale naratiunii,  daca sunt in masura sa empatizeze cu un personaj aflat intr-o situatie neplacuta si mai mult cum s-ar comporta daca ar fi ele insele in situatia lui Gerald, girafa ce dorea sa participe si ea la dansul celorlalte animale in cadrul Marelui Bal African.

Povestea e simpla: la marele bal se aduna si danseaza mai toate animalele junglei care se bucura si danseaza dupa priceperea si placerea fiecaruia cate un dans care se incadreaza intr-o categorie clasica:
rock-and-roll, latino sau tango.
Atunci cand si Gerald, girafa incearca timid sa desfasoare cateva miscari, picioarele lungi si subtiri i se incurca si toti ceilalti incep sa rada. Cum se intampla in astfel de situatii: Gerald a incremenit/Ii venea sa intre-n pamant de rusine/"Au dreptate, si-a spus, nu sunt bun de nimic,/Ce-o sa se aleaga de mine?" A iesit incet din scena/Si-a pornit spre casa/Se simtea atat de rau/Simtea ca puterile-l lasa.

Oare ce om nu-si aminteste vreodata sa fi fost intr-o astfel de situatie : cand ceilalti nu-l inteleg, nu-l accepta si nu-l incurajeaza deloc, ci mai mult rad de vreo neputiinta sau de vreo stangacie, ceea ce il fac altfel decat restul? Oare copiii nostri nu trec prin asa situatii niciodata in care sunt umiliti sau neintelesi?
Ce rezolvari pot avea? Ce resort interior ii poate ajuta?

Gerald va gasii rezolvarea cu ajutoarul unui greiere cantaret ce incearca sa il inveseleasca sii ii canta cum numai el stie o melodie cu totul aparte. Acordurile line si pline de armonie il fac pe Gerald  sa danseze dezinvolt si sa pluteasca efectiv plin de gratie in ritmul acestei muzici. Celelelate animale il surprind desfasurand o adevarata reprezentatie si abia atunci constientizeaza ca este cu mult mai talentat decat ei.

Fiecare danseaza in ritmul care ii se potriveste. Depasind sensul strict al finalului povestii, acela ca fiecare e liber sa iubeasca si sa se regaseasca intr-un gen de muzica, sensul mai profund ar fi dupa mine ca, in fiecare copil zace un talent aparte ce asteapta sa iasa la iveala si uneori poate fi neasteptat pentru anturaj. Fiecare gaseste in viata meseria sau pasiunea care i sa potriveste.








2. Calatorie


Calatorie este o carte destinata doar copiilor cu multe imaginatie si dornici sa inventeze povesti, asta pentru ca interiorul ei in afara ilustratiilor minunate gasim o mare surpriza. Venind pe piata medaliata cu o mentiune Caldecott cartea chiar se situeaza prin ineditul ei si in inimile noastre. Fiica mea a “cititt-o” imediat parcurgand-o si rugandu-ma sa o ascult “intrepretand-o”…Nu pot sa dezvalui prea multe din acesta carte pentru ca ar insemna sa va stric placerea de a o descoperi insa pot sa va spun ca ea se bazeaza pe puterea imaginatiei fiecarui copil de a inventa jocuri, personaje si de a creea o lume aparte a copilariei asa cum doar cei mici pot sa o faca atunci cand se viseaza in diverse ipostaze doar de ei dorite si iubite.
Prezentarea ei de pe coperta starneste interesul: o fetita  si un moment al zilei in care nici un membru al familiei nu are timp special pentru ea. Ca orice copil cu imaginatie si dorinta e a crea, se retrage in desen. Pana unde o poate duce imaginea creata prin desenul ei cu creionul pe care il are va invit sa descoperiti in paginile deosedite ale acestei carti. Atentie! Cartea este destinata exclusiv celor ce adora sa povesteasca.








O alta carte ce ne-a impresionat foarte mult si care constituie o adevarata lectie de viata este Ultima statie de pe strada Pietei. Povestea din carte a fost foarte bine primita de catre critici fiind castigatoarea Caldecott 2016 (Honor Book), Newbery Medal 2016 si numita Bestseller New York Times. Gasind doar o prezentare scurta la magazinul on-line de unde cumpar carti, dar fiind atat de apreciata de critici, cartea mi-a starnit interesul si asa am ajuns sa o parcurgem. In interiorul ei gasim o intamplare pe cat se poate de reala pe atat de plina de intelesuri pentru toti:mari si mici.Personajele, cuvintele si pana la urma toata intamplarea in sine sunt pline de subintelesuri si sensuri care asteapta sa fie descoperite.
Bunica si CJ pornesc, ca in fiecare saptamana dupa slujba de la biserica , catre un loc aflat la ultima statie. Ce fel de oameni urca in acel autobuz, ce poate un copil sa invete de la fiecare observandu-i si ce se afla la capatul liniei sunt pe scurt provocarile acestei povesti ce incearca sa scoata la lumina una din calitatile ce ar trebui sa fie de baza pentru toata lumea:omenia. Cartea poate ajuta  prin acesta scurta intamplare sa apreciezi mai mult ceea ce ai si sa vezi frumosul oriunde in lume.
Dupa parcuregerea ei, ajungem si noi adultii sa ne punem intrebari referitor la contibutia noastra si exmplul personal pe care il dam copiilor cu privire la intelegerea si sprijinul celor mai nefericiti decat noi.







Noi va dorim lectura placuta si o vara plina de noi decoperiri.
A 9 si C 6