sâmbătă, 25 noiembrie 2017

Carti despre curaj

Cate ceva despre Curaj

Adesea m-am intrebat cum pot sa le inspir mai mult curaj copiilor mei. Cum pot sa le incurajez mai mult in diverse situatii? Am incercat prin diverse carti citindu-le despre aceasta calitate umana sa le fac sa inteleaga ce este curajul si cum pot sa il dobandeasca. Iata cateva exemple mai recente: Cartea CURAJUL a lui Bernard Waber , CARTEA CURAJULUI  a lui Adina Rosetti, SI TU ESTI TIMID? ( o carte mai veche de la editura Gama cu ajutorul careia am abordat pentru prima data aceast tema )





Este vreo legatura intre a fi fricos si a fi timid sau rusinos ?
Oare toti copiii sociabili  sunt neaparat si curajosi? Se poate sa ai multi prieteni si sa fii totusi lipsit de curaj uneori? Oare a fi viteaz inseamna ca ai si sigur o fire extrovertita ? Intrebari la care cautam raspunsuri si la care va invit sa raspundeti in comentarii.

Ce este curajul? Curajul are sigur o definitie in DEX al limbii romane insa copiii au nevoie de altfel de explicatii care le dam cu ajutorul cartilor dar si prin comportamentul nostru. Pana la urma exemplul personal este cea mai elocventa explicatie pentru ca micutii ne urmaresc cu interes si ne vor copia pe noi, parintii in viata lor.
Adina Rosetti spune atat de frumos in prefata cartii ei: “Nu trebuie sa fii supererou ca sa fii curajos. Daca ne uitam bine in jur, vedem peste tot dovezi de curaj, iar curajosii sun de cele mai mult ori oameni obisnuiti si copii, la fel ca mine si ca tine. Uneori, curajul inseamana sa mergi inainte cand nimeni nu te incurajeaza, sa incerci ceva nou, sa ajuti un prieten aflat in dificultatesau sa renunti la ceva de-al tau pentru a-l darui altcuiva care are mai multa nevoie. Alteori, curajul inseamna sa nu renunti la visurile tale, sa nu-ti fie teama sa spui adevarul..”

 Eu le-am spus copiilor mei mai simplu :sunt situatii de care pur si simplu trebuie sa treci sau sa le depasesti uitand de toata frica sau incercand sa nu te mai gandesti macar pentru moment la ea. A avea curaj nu inseamana sa nu ai frica. Cred ca si cei mai mari invingatori au temeri dar totusi stiu cum sa o stapaneasca si invinga.

Cartea Curajul desi subtire are un continut plin de subantelesuri punandu-ne in fata mai multe situatii. Prin analiza lor, copiii vad ca exista mai multe feluri de curaj…pe care trebuie sa ti-l faci. Poti sa ai curaj obisnuit insemnad de pilda sa poti sa ceri iertare cuiva, sa trimiti o felicitare cuiva care il admiri sau sa renunti la unele obiceiui proaste. Curajul poate fi si fantastic pentru acrobatii care plutesc prin aer, pentru astronautii ce merg in spatiu sau pompieii care saveaza vieti. Multitudinea de exemple sunt insotite de imgini perfect adaptate, stimulative si in acelasi timp inspirative pentru viata. Autorul enumera o multime de situatii marunte sau dimpotriva, mai neobisnite care scot a iveala diverse tipuri de curaj intr-un mod placut, amuzant si totodata cu multa sensibilitate. Copiii isi pot gasi in acesta carte sursa de inspiratie care sa ii ajute in a depasii diverse probleme cotidiene cu care se confrunta si pentru care au mica sau mare nevoie de …curaj. Poate un copil isi face mai greu prieteni fiind prea timid sau poate altul nu reuseste sa isi invinga frica de intuneric…cartea se adreseaza tuturor.








Cartea Curajului creata de mult indragita si talentata scriitoare Adina Rosetti  ne pune la dispozitie 10 povesti care a ne inspire si sa ne invete dspre curaj, 10 povesti despre fiinte mici care fac gesturi mari. Fintele mici pot fi asmilate metaforic de cate copii chiar cu ei insisi observand singuri ca le poate fi usor, simplu sa dobandeasc curaj. Citind povestile, in mintea lor cred ca se naste o intrebare: Daca ei ( veverite, prumbei, fluturi) pot fi curajosi oare noi, copiii chiar nu putem? O da, desigur ca putem. Autoarea ii face pe copii sa constientizeze puterea care zace in inimile lor prin intermediul unor personaje micute, dar curajoase.

Ce pot spune este ca noi cand am terminat lectura ei am fost triste caci ajunsesem la final. Ne doream mai mule povesti. Ne obisnuisem sa citim in fiecare seara cate o povestioara si sa vorbim despre ea. Sa ne punem in locul personajelor si sa vedem ce am fi facut noi intr-o anumita situatie. Cartea ne-a cucerit cu micutele personaje de la care am invatat nu numai in cate feluri poti fi curajos dar si alte calitati grozave: generozitatea, respectul, perseverenta, optimismul, iubirea aproapelui, bunatatea.

Povestile au fost inspirate din intamplari reale puse la dispozitie de “ Culegatorii de curaj”, un proiect creat  si sustinut din pasiune pentru toti oamenii curajosi din jurul nostru de catre Piraeus Bank. A existat o aplicatie care i-a indemnat pe oameni sa scrie despre intamplari reale din jurul lor unde s-a dat dovada de mai mult sau mai putin curaj si care au influentat mai multe vieti si destine. Apoi aceste povestiri au fost transformate pe intelesul copiilor nostri cu ajutorul penitei fermecate a scriitoarei care ne da posibilitatea sa parcurgem la sfarsitul fiecarei povesti si sursa de inspiratie printr-un QR.

Noua ne-au placut cel mai mult urmatoarele povesti: Masinaria de vise, Lacul melancoliei, Superputerile lui Toma si Scoala de zbor.































Noi speram ca cele cateva cuvinte si imagini sa va fie de folos in alegerea acestor carti care noua ne-au placut foarte mult.
Lectura placuta va dorim!

A, 8 ani si C 5 ani