luni, 4 decembrie 2017

Povesti cu ingeri

Am descoperit foarte curand cu ajutorul bunei noastre prietene M, o carte foarte frumoasa de povesti pe care doresc sa o recomad tuturor celor care cauta hrana pentru sufletul copilului dar si al parintelui : Povesti cu ingeri, aparuta anul trecut la editura Teopiticot, Timisoara. Scriitoarea Claudia Cojocaru ne supune atentiei un citat profund la inceputul cartii, ca un fel de prefata la povestile care urmeaza “ Unii oameni traiesc ca ingerii in mijlocul lumii. Si tu poti trai asemenea lor!”.  Cele 6 povesti ilustrate cu multa expresivitate, culoare si in deplina concordanta cu textele de catre Catalin Nedelcu se adreseaza copiilor peste 5 ani, chiar poate si mai devreme intrucat au un continut usor de urmarit atat prin lexic cat si prin firul naratiunii.




Am sa incerc o scurta prezentare a unor povesti care ne-au impresionat mai mult prin mesajul pe care il transmit. Povestea Micul Print, asa cum o arata si titlul este povestea unui foarte tanar print care nu putea sa iubeasca si deci nici sa invete vanatoarea, pasiunea care vroia cu orice pret sa i-o insufle tatal sau regele. Acesta din urma se lasa treptat orbit de acesta ocupatie vazand in ea un mijloc de a fi respectat de toti oamenii prin renumele care credea el ca il dobandea cu trofeele sale. Pe acesta nu-l interesa ca animalele se imputinau ci pentru a-si mari domeniul de vanatoare poruncise chiar ca terenuri si paduri sa fie confiscate de la cei mai sarmani care le foloseau ca mijloc de trai. Altfel spus, regele ii simbolizeaza pe cei care caut si cred ca bogatiile acestei lumi ii vor face iubiti, adulati si faimosi. Revenind la poveste, fiul sau printul iubea animalele si atunci cand era fortat sa mearga la vanatoare “strica” partida de vanatoare astfel ca animalul sa poata fugi. Inantea unei partide de vanatoare insa vom vedea cum fiul regelui, care dadea in ascuns hrana animalelor din padure va disparea si regele disperat va cere ajutorul lui Dumnezeu pentru a-l gasi. Raspunsul va veni sub forma unu inger care ii da un mesaj clar regelui ce il va face pe acesta sa interzica vanatoarea si sa colinde padurile avand astfel ocazia de a cunoaste animalele si viata lor mai indeaproape. Concluzia finala la care ajunge regele ce se caieste pentru comportamentul sau  este ca : “Orice vietate creata de Dumnezeu are rostul lui pe Pamant” si apoi dupa ce se va indrepta isi va regasi si fiul pierdut.




In povestea Ingerii din vis aflam despre cum puterea iubirii parintesti poate razbate dincolo de moarte ajutandu-si copilul ramas singur in fata unor alegeri grele ale vietii. Povestea unei fete orfane, sarmane dar cu mare smerenie si credinta in Dumnezeu ce traia singura intr-o casuta saracacioasa dar curata si a carei unica avere era o vacuta ne aduce in fata peripetiile pe care acesta le-a avut pana cand si-a gasit alesul. Multi o curtau auzind despre calitatile ei: harnica, cuminte si foarte frumoasa insa fata cand primea o cerere in casatorie le cerea sa aiba rabdare pana dimineata intrucat un inger de lumina o vizita in fiecare noapte dupa ce fata se ruga si cerea ajutorul cu privire la raspunsul pe care trebuia sa il dea. Ingerul avea fie chipul tatalui sau, fie chipul mamei sale si o invatau pe fata ce sa spuna. Amandoi ingerii aveau sa se arate fetei cand acesta intalni la iesirea ei e la biserica un tanar deosebit ce putea sa l accepte ca sot.




Am sa trec peste mai repede peste mesajul care il transmite povestea intitulata Norisor, ce are in centrul ei sau chiar minunata lume a norilor si anume ca “ Toti ne-am nascut cu un rost pe lumea asta. Orice forme si orice culoare am avea, oricat de mari sau de mici am fi, rolul nostru este foarte important. Trebuie doar sa-l descoperim cu ajutorul sufletului”.




 Un inteles aparte il are si povestea Celor doua surori de unde aflam ca harnicia, milostenia sunt virtuti care sunt rasplatite de Dumnezeu asa dupa cum si “o inima mare, compasiune…darnicie si multa iubire “ sunt calitati necesare celor care vor sa conduca alti oameni calitati la fel de importante ca studiile, lucruri care le descoperim in povestea Cei trei frati.
Am lasat la final o poveste aparte, in care David un baiat ce isi petrecea vacanta la bunici incearca sa gaseasca raspunsul la doua intrebari care il macina si pentrua caror clarificare  intreaba mai multi oameni. Raspunsurile date de diferiti oameni nu par sa il multumeasca pe copil care tot nu e sigur “ Unde este raiul si unde este Dumnezeu” pana cand va intalni in drumul sau un tanar drumet care cauta de lucru si gazduire. Copilul isi ofera ajutorul si tanarul ii da raspunsurile asteptate si pe intelesul sau “ Raiul este chiar aici unde traiam si ii dam viata noi insine, daca stim sa ne bucuram de ceea ce avem, impreuna cu cei dragi, daca apreciem ce ne-a dat Dumnezeu, in loc sa ne uitam la ceea ce ne lipseste sau la ceea ce are altul…” si “ Dumnezeu este chiar in noi. In noi si in tot ceea ce ne inconjoara: pasari, copaci, animale, plante. Cand Ne-a creat, Dumnezeu a lasat o particica din El in fiecare din noi…”Curand copilul va descoperi ca tanarul cu care isi impartise pachetelul cu merinde si care disparuse miraculos dupa ce ii daduse raspunsurile nu era altcineva decat un inger lucru care il constientizaza vazand un vitraliu la biserica care semana leit cu cel care il insotise o vreme pe drum.





Recomand cu multa caldura aceasta carte plina de povesti-pilde cu morala crestina care sigur va va incanta si va va aduce multa multumire sufleteasca.

Mult spor la citit!
A, 8 ani si C, 5 ani