luni, 23 septembrie 2019

In cautarea inspiratiei - Cartile verii 2019



Dintre cartile citite de noi in luna august am ales sa vorbim despre o alta carte ce ne-a starnit mult interesul . Acesta a fost povestea In cautarea inspiratiei si ne-a incitat curiozitatea datorita faptului ca ea a fost conceputa si scrisa de o fata de 12 ani. Cum fiica mea se joaca de-a povestile de cativa ani si chiar a inceput sa le publice pe modestul ei site: de pe platforma Wordpress  ne-am gandit ca pasul urmator ar fi si pentru ea tot o carticica de povesti dedicata copiilor pana la 8 ani. In acest scop a fost foarte motivant sa vedem ca exista copii talentati a caror vise sunt sustinute de parinti. Daca acesti copii se joaca doar de-a scrisul sau chiar vor deveni candva oameni de literatura nu stim...insa povestile grozave iesite din mintile lor pline de imaginatie ar trebui publicate in mai multe locuri. Singurul proiect de care stiu eu, in acest sens este revista Ordinul povestitorilor, sustinuta de editura Arthur. Din pacate se publica doar povestile cu o topica impusa si nu exista un loc, afara de site-ul cunoscutului scriitor pentru copii Petre Craciun  literaturacopii, unde toti copiii talentati la scris sa isi cladeasca o comunitate si sa isi poata expuna lucrarile. De aceea noi invitam pe toti cei care vor sa isi publice povestile sa o faca pe siteul nostru unde avem o rubrica special conceputa pentru contributori. Suntem la inceput de drum cu acest site dar in timp il vom imbunatati si il vom promova. De asemena este bine de stiut ca avem si o pagina de Facebook numita: Micii povestitori unde sunt invitati sa participe toti copiii talentati la scris sau care iubesc povestile.

Revenind la cartea Anei Dragomir as vrea in primul rand sa o felicit pe micuta scriitoare pentru frumoasa poveste care ne-a daruit-o tuturor. Intamplarea imaginata de ea este completata superb de desenele unui adevarat artist al penelului, care da viata si insufleteste scenariul imaginat de Ana in asa fel incat sa rezulte o carte frumoasa pentru copiii pana al 10 ani. .

     

In ea este vorba despre o fetita careia ii placea sa scrie povesti ( poate se refera tocmai la ea) si se intampla ca intr-o buna zi sa isi piarda puterea de a crea si de a-si imagina lucruri despre care sa povesteasca. Alaturi mereu de ea este catelusul ei, care ii tine mreu companie si care devine foarte trist cand isi vede stapana atat de disperata pentru ca nu mai poate scrie povesti.


 
Oare ce s-a intaplat cu ea? Oare ce se intampla cand esti trist si nu stii cum sa rezolvi o problema? Cine te poat ajuta daca nu prieteni de langa tine? Asadar, cainele ei porneste la drum, ferm hotarat sa recupereze inspiratia pierduta sau furata de cineva de la stapana lui. Daca veti fii alaturi de el si veti vedea ce inseamna prietenia caci el va intalni pe drum si alte vietuitoare carora li se furasera cate ceva. Vor avea aventuri de trecut pana sa ajunga la singurul vrajitor capabil sa ii ajute pe toti, dar toate piedicile vor fii trecute mai usor in echipa caci fiecare va contribui cu cate ceva ce ceilalti nu au reusind astfel sa se completeze reciproc.








Bineinteles ca povestea se termina cu happy end insa morala ei nu ramane neobservata de copiii. Acestia vor invata despre prietenie, curaj, despre invingerea raului daca se insita pe forta binelui si mai ales despre colaborare si intrajutorare.



Noua ne plac mult astfel de povesti care reusesc sa lase un ecou in memoria noastra mai ales cand au asa o morala importanta si indeosebi de mult cand sunt insotite de asemenea imagini de neuitat Nu poti sa le ignori.

Noi va recomandam sa o cititi copiilor si chiar sa le starniti si lor imaginatia punandu-le cateva intrebari:
- Tu ce ai face daca deodata nu ai mai putea desena/scrie/citii/ socoti?
- Cum ti-ai imagina tu sa rezolvi o problema, a unui prieten poate uitand de realitatea (si implicit de legile ei)in care traiesti?
- Daca , deodata te-ai transpune intr-o poveste imaginata de tine, pe un alt taram si realitatea in care traiesti ar devenii o poveste, cum ar fi si ce ai alege?
Ar fi interesant sa facei cu copiii un joc de imaginatie chiar in timpul lecturii unei povesti si sa ii provocati sa compuna ei continuarea povestii.

Noi va dorim seri de tomana cu  cat mai multe carti frumoase de citit. Nu uitati sa ne scrieti sau sa va abonati la canalul nostru de Facebook pentru multe alte articole interesante pentru copii si noutati. Ne gasiti chiar  aici

A,10 ani si C 7 ani