vineri, 13 septembrie 2019

Jurnalul din cutiile de chibrituri - Cartile verii 2019


Asa cum si anii trecuti am incercat sa scriu despre cartile descoperite de noi pe timpul vacantei de vara tot asa voi mentiona in acet post lecturle noastre, care poate va vor place si va vor incita sa achizitionati cartile pentru dumneavoastra. Asadar, in luna august am avut placerea sa citim seara, inca impreuna (spun asta intrucat simt ca momentul desprinderii lor de mama este aproape, acum ca fiecare din ele isi citeste si singura, pe timpul zilei) urmatoarele carti, pe care le puteti vedea in imaginea de langa.
Cartile reprezinta o alegere dificia pentru a impaca varstele de 7 si 10 ani, uneori mult prea copilaresti pentru limita superioara. Intreband-o insa pe fiica mea mai mare daca nu se plictiseste mi- spus ca nu ar renunta pentru nimic in lume la a ma asculta citind si ca momentul  nostru de seara impreuna este unic dar si cartile sunt inca frumoase si interesante pentru ea. Asadar ne-am bucurat de imagini, de povesti frumoase pe care acum le impartasim si cu altii sperand sa le fie de folos experientele noastre.

Am sa incep prezentare, cu cea pe care am ales sa o citim prima. Aparuta la editura Cartea Copiilor, Autor:Paul Fleischman, ilustratii:Bagram Ibatouline,40 pagini, format: 25x27 cm

Alegerea noastra a fost mai ales de natura emotionala pentru ca in subiectul ei, cel emigrarii vazute din ochii unui copil, al despartirii  fortuite de tara si al intamplarilor de inceput al unei noi vieti intr-o alta lume, ne-am regasit si noi. Necesitatea de a pleca, decizia de a te despartii de locuri si oameni dragi, drumurile neincetate intre doua tari si oscilatia permanenta intre a ramane acolo sau a te intoarce inapoi sunt aspecte care afeceaza aproape toate familiile din Romania ,din prezent . Asadar, multi se vor regasi ca trairi in povestea din carte, cea a unora care au constituit varful valului de emigranti italieni in SUA. De ce a trebuit sa plece? Cum a fost povestea plecarii? Cum s-a intregit familia despartita? Cum au fost primi ani acolo? Iata cateva repere la care va raspunde un bunic, nepoatei sale prin intermediul unui jurnal unic. A fost ideea bunicului cand a fost copil, de a incerca sa imortalizeze unele momente, cu mijloacele care le avea la dispozitie atunci nestiind  inca sa scrie: un jurnal in cutii de chibrituri. Cum? Punanud in fiecare cutie ceva reprezentativ dintr-un moment care a insemnat mult pentru el si care astfel devenea de neuitat. O maslina, o agrafa sau un dinte...fiecare pus intr-o cutie separata de chibrituri are povestea sa intr-un jurnal inedit al amitirilor.






Nu putem sa mintim ca nu au fost momente in care glasul mamei a tremurat, atunci cand restul familiei pleaca sa isi intalneasca capul familiei lasand in urma batranii, ce care nu mai pot face un asemenea drum si o asemenea aventura.Inimile triste se incovoaie de durere si plang de neputiinta. Ramane doar speranta. Speranta unei revederi sau a unei vieti mai bune cand familia se rentrageste.


Imaginile din carte sunt foarte reusite. Cele din cutiile de chibrituri poarta patina trecutului in timp ce acelea care il arata pe bunic si pe nepotica par fotografii reale ale vremurilor actuale. Cartea este o capodopera de arta atat prin intensitatea emotiilor transmise, prin povestea care nu te poate lasa nepasator dar si ca realizare grafica. Ca intodeauna, cei de la editura Cartea Copiilor nu ne inseala deloc asteptarile ci ne fac sa ne bucuram de fiecare noua aparitie si sa ne dorim sa ramanem copii pentru a citii toate cartile lor.

Recomand acesta carte tuturor celor care au in familie un membru plecat in strainatate, din diverse motive, pentu a intelege mai bine viata lor dar si pentru a ramane mereu aproape de cei aflati la mari departari de tara. Poate fii si o carte care sa ne faca sa putem empatiza cu cei care se refugiaza pe taramurile tarii noastre fiind izgoniti de razboaie, foamente sau alte molime.


IDEE DE ACTIVITATE EDUCATIVA RECREATIVA




 Acum, ca idee ce puteti face cu copiii dvs. este sa le puneti la indemana o cutie frumoasa in care sa ii incurajati sa isi colectioneze diverse obiecte care in timp sa constituie tot un jurnal al clipelor frumoase. Puteti pune: pliante de unde ati calatorit, bilete de intrare in parcuri de distractie, teatre, concerte, mici atenti primite de la prieteni etc. Toate acestea il vor face mai puternic in timp creeandu-si propria traiectorie, propria istorie, propriile radacini amintindu-i ca nu e singur, ci ca are alaturi pe cei dragi si ca bucuria poate fi gasita usor, in lucruri accesibile depinzand doar de tine sa fii fericit..



Am incurajat mereu pe copiii mei sa tina un jurnal chiar si inainte de a stii sa scrie. Le-am dat ca ideea sa deseneze situatiile sau momentele care le-au placut in niste caiete deosebite in care sa si lipeasca poze, abtibiluri, hartie colorata. Apoi, cand au crescut le-am daruit caiete speciale in care sa scrie depre ceea ce li se intampla mai important, sa isi astearna gandurile si sentimentele legate de anumite intamplari. Spre exemplu, cea mare a tinut a isi faca separat un jurnal al vacantelor de vara. Despre beneficiile unui asemenea obicei puteti sa cititi aici

In urmatoarele postari voi mai prezenta din cartile citite de noi de-a lungul verii.

Ne puteti urmarii si pe pagina de Facebook unde avem multe articole interesante despre vremea copilariei. Va invitam pe pagina noastra: facebook

Va dorim o toamna frumoasa cu multe carti extraordinare care sa le descoperiti. Nu ezitai sa ne scrieti si noua de ceea ce mai gasiti interesant prin librarii si nu numai.

Va multumim si va mai asteptam,
A 10 si C 7