vineri, 28 iunie 2019

Moata, Creata si Grasu' la bal - Povesti

De obicei nu imi place sa scriu o prezentare de carte pana cand nu o citesc complet, cu copiii si vad si reactiile lor. Ma voi abatae de data asta de la regula pentru ca vreau sa va descopar cat mai repede o carte cu adevarat minunata, numai buna de citit seara ( daca ati ramas in pana de idei). Cartea se numeste: MOATA,CREATA SI GRASU' LA BAL.



Cartea a aparut la EDITURA HOFFMAN in anul 2018, are 148 pagini,17 povesti cu adevarat inedite, frumoase si cu sensuri atat de profunde incat pun pe ganduri si ating corzile sufletelor copiilor si adultilor deopotriva. Autoarea a fost scriitoare si jurnalista: Sidonia Dragusanu a trait intre 1908-1971. Remarcati pe spatele cartii cateva date impresionante despre dansa,:

 
 
Volumul de povesti nu este lipsit de imagini care poarta o semnatura maiastra, cea a unei artiste de origine ce actual traieste in Italia: Doina Botez. Ce sa va spun despre ilustratii in cateva cuvinte: sunt perfecte, cu tuse usoare si culori placute, pastelate. Desenele dau viata personajelor povestii si parca fiind create de insasi scriitoarea in sine. Fiind putine, te obliga sa le observi atent si mai mult si ramanad astfel cu o imagine clara a personajelor,  decat in cazul in care daca ar fi fost mai multe.
 

 






Cartea de povesti, poarta numele uneia dintre povestile care sunt cuprinse. Asa dupa cum ai crede, din titlul cartii personajele respective ar putea fii eroii intregii carti, insa aceasta aparenta este spulberata de indata ce incepi sa citesti. Fiecare poveste are alt subiect si alte figuri centrale sau secundare fara sa existe nici o legatura intre ele. Iata aici cuprinsul:





Povestile te poarta de la lumea jucariilor insufletite, a plantelor care vorbesc, la copii care traiesc aventuri ciudate, catre lumi fantastice ce par a exista aievea unde se intampla tot felul de lucruri mai putin obisnuite sau lumi foarte cunoscute unde se au loc intalniri si schimbari de situatie remarcabile. In mod sigur, fiecare poveste te surprinde cu un univers special, unul sau mai multe mesaje importante pentru viata de zi cu zi si astfel te marcheaza undeva in adancul sufletului.











Ceea ce mi-a placut:
- prezentarea volumului: coperta (carton Lucios), hartie interioara (de buna calitate), tipar foarte ingrijit, editare la superlativ
- grafica foarte reusita, o adevarata capodopera de arta
- povesti noi, inedite cu mesaje puternice, personaje frumos conturate, intriga interesanta, naratiune captivanta si deznodamante nu prea obisnuite, ci chiar surprinzatoare
- genurile povestilor sunt diferite: de aventura, comice, fantastice si chiar tragice
- este o carte in care Dumnezeu este prezent, prin voina autoarei si contribuie la sadirea si cresterea credintei, la copii.
- o carte antrenanta, cu care nu ai timp sa te plictisesti

Ce nu mi-a placut:
- fiindca in casa noastra este o mare dragoste pentru desen : ne-ar fi placut la fiecare poveste macar cate o imagine in plus, dar ne-am descurcat si asa.






Cartea primeste de la noi, oricum :✭✭✭✭✭, adica maximul ☺


Am citit pe alte bloguri, adevarate recenzii de carti penetru care am tot respectul si admiratia. Pe de-o parte domnele care scriu trebuie apreciate pentru efortul si mai ales timpul care il folosesc pentru a compune si pune la dispozitia celor interesati informatii valoroase. Pe de alta parte, persoanele respective au o pregatire universitara in domeniu care la fel, le ajuta sa faca asemenea lucrari (probabil facultatea de Filologie). Pe blogul meu nu pot sa va prezint asemenea recenzii din trei motive: in primul rand abia ma descurc cu timpul ca sa scriu cateva informatii sumare, in al doilea rand nu cred ca am capacitatea si expertiza sa fac asa ceva (am terminat Fac. de Stiinte Economice) si in al treilea rand cred ca multi cauta o informatie rapida care sa-i ajute sa-si creeze apoi o parere proprie. Asadar, voi continua sa va prezint carti descoperite de noi si care ne-au incantat foarte mult. Voi acorda atentie in special cartilor aflate mai putin in vizorul majoritatii in speranta ca va voi ajuta in alegeri noi, inedite si bune.

Noi va dorim spor la citit si descoperit carti frumoase cu copiii.
cu drag,
A 10 si C 7 ani