duminică, 16 iunie 2019

SA FACEM CUNOSTINTA CU BUBURUZA


Activitati educativ-distractive pentru copiii peste 3 ani.

Ne-am inceput acesta calatorie cu o minunata carte numita BUBURUZA, editata la ErcPress in colectia PRIMELE MELE DESCOPERIRI ALE ANIMALELOR.Cartea are pagini transparente la fel ca si MARUL SI FLOAREA, care prin suprapunere cu pagina de hartie face descoperiri interesante pentru cei mici (peste 2 ani).
Aflam din carticica :
-       buburuzele sunt de mai multe feluri, de culori difeite
-       Buburuza are doua aripi rosii si tari si pentru a zbura are doua aripi transparente
-       Merge cu cele 6 picioare cu gheare
-       Manaca paduchii de frunze
-       Cand e atacatase rastoarne pe spate sisecreta un lichid urat mirositor
-       Iarna se ascund in scoarta copacilor
Cateva pagini ne prezinta modul de inmultire al buburuzei, in imagini foarte interesante pe care noi le-am completat cu o pagina pe care a printat ciclul evolutiv al buburuzei si pentru a colora acea pagina am studiat si figurinele cu acelasi subiect, de la Safari.
Carticica mai prezinta pe alte 4 pagini alte insecte mai cunoscute si pe ultma pagina are un mic joc de atentie.






Cartea DESCOPERIM ANIMALELE  de la editura ARAMIS, are si ea pe o pagina informatii interesante despre aceasta insecta, printre care faptul ca in afara locurilor friguroase de pe planeta este raspandita peste tot.Cartea am mai prezentat-o si aici


Ne-am delectat apo citind doua carti absolut fermecatoare atat ca si continut cat mai ales ca imagini: AVENTURA GARGARITEI SUZETTE si CADOUL GARGARITEI SUZETTE, scrise de Quentin Greban si aparute la editura Nomina
Priviti doar imaginea de pe coperta, unde stau agatate pe o frunzulita mamica si cu puiul ei! Mama pare a-i impartasii ceva important si puiul o asculta cuminte. Cat de des nu am avut noi, parintii astfel de “discutii” serioase cu micutii nostii?



“Suzette este o mica gargarita, cu trei pete negre pe spate. Ea nu stie multe dar stie ce vrea sa devina atunci cand va fi mare: o pictorita. Lui Suzette ii place sa deseneze cerul cu portocaliu , asa cum este el la asfintit, ii place sa deseneze apa cu albastru si orice om care il intalneste”

Intr-o zi pe cad incerca sa picteze o lacusta, care tooot sarea, s-a indepartat prea mult de casa si s-a pierdut. Micuta gararita o striga pe mama ei dar acesta nu ii raspunse.“Suzette inchise ochii si adormi, sperand sa fie trezita de pupicul dulce al mamei”



A doua zi cand intalneste o colonie de furnici, ea raspunde unei furnicute care o intreaba ce a patit ca s-a pierdut de mamica ei care:” arata la fel ca mine, dar are cinci pete pe spate in loc e trei si ea ofera pupici dulci” (ce descriere emotionanta). Apoi, Suzette o deseneaza pe mamica ei si o arata pe rand: furnicii unui bondar, unei libelule care zbura cu puii ei, unei broaste (care nu o manca deoarese era satula) si unei vidre. Nimeni nu o vazuse pe mamica ei si toti ii admirara desenul si in final cand micuta gargarita vroia sa rupa desenul convinsa fiind ca nu a redat-o bine pe mamica ei si de aceea nu o recunoaste nimeni, auzii glasul mult iubit. Mama sa venise fiindca “Toti m-au recunoscut dupa desenul tau minunat”



CADOUL GARGARITEI SUZETE este o carte ce poate fi citita si de 8 Martie, ziua mamelor pentru ca subiectul povestirii il reprezinta pregatirea unui cadou pentru mame. “In dimineata aceasta, la scoala, Suzette si prietenii sai au avut de pregatit cadouri pentru mamicile lor”
Pe drumul spre casa, vantul si picaturile de ploaie ii strica cadoul ata de fragil: oun ghiveci cu flori de hartie. “Suzette era foarte suparata”



Pe drumul ei spre casa se intalneste cu un melcusor, o omida, un mic paianjen, o albinuta si o furnicuta si Suzette se gandea la cadourile pregatite de fiecare pentru mamicile lor, asa ii vine o idee foarte frumoasa, pe care va las sa o descoperiti singuri citind finalul cartii.



O carte ce poate fi citita celor de la grupa mica dar si copiilor mai mari avand imagini minunate si un text usor.

Pentru noi cunoasterea gargaritelor a fost un prilej de a confectiona pe un carton de ambalaj, foarte gros, o gargarita pictata, cu un oval decupat in loc de cap astfel ca toti am putut sa ne fotografiem la niste buburuze..si invitatele prietene ale lui A si C ce au venit pe la noi.




Am avut doua figurine de ghips din jocul MOULD PAINT GARDEN, un joc care contine o matrita cu figurine din gradina (fluturi, flori), si un saculet de ghips, pensula si culori. Am avut un pic de emotii cand am preparat amestecul pentru figurine si l-am turnat dar au iesit bine respectand pasii din instructiuni. Totusi, trebuie sa remarc : ghipsul cu apa nu se amesteca prea mult pentru ca atunci cand il pui in forme risti sa iasa mici balonase care se sparg si schimba forma de pictat. De asemenea trebuie bine nivelat ghipsul pentru ca altfel nu sta drept magnetul sau acul de suguranta care il atasezi pe spate si nu va lua o pozitie buna figurine unde urmeaza sa o pui.





Mai mult, C, care a indragit-o pe Suzette m-a rugat sa ii fac un desen pe fata ca sa arate si ea ca o buburuza. Aveam niste culori special pentru pictura pe fata, astfel ca distractia a fost completa.

Am ascultat si dansat pe un cantec special care mi-l aminteam din copilarie si pe care il gasiti pe canalul Tralala:



Mult spor la joaca,cantat,dansat si lectura sa aveti!
A, 6 ani si 7 luni si C 3 ani si 5 luni