miercuri, 5 iunie 2019

Nesupusele - o punte intre trecut si prezent

Cand am aflat de acest proiect pe paginile de FaceBook ale distinsei comunitati DeBasm, ce o respect enorm si o iubesc ( grup ce intruneste nume de referinta, binecunoscute si dupa mine unele din cele mai valoroase scriitoare pentru copii contemporane ) m-am bucurat mult gandindu-ma ca aceasta carte va fii sigur un prilej de a invata pe copiii mei sa fie mandrii ca sunt romani cunoscandu-si mai bine, istoria si in acest caz, femeile care au contribuit la faima ei. Socoteam ca este o carte foarte asemanatoare cu Povesti de seara pentru fete rebele, cu diferenta ca in continutul ei vom regasi doar doamne ce au fost importante pentru neamul romanesc. Nu m-am inselat. Volumul este oarecum varianta romaneasca a cartii mentionate. Asa cum este acest volum reprezinta prin lectura sa si o excelenta carte motivationala pentru copii, prin exemplele care le da, ajutandu-i sa-si gaseasca calea, harul si locul in lumea in care traiesc. Cartea ne arata ca visele se pot implini si ca atat in trecut cat si in prezent, piedicile au existat si sunt dar nu in calea celor care sunt tenace si au un vis, un tel, o dorinta.



Cartea este o exceptionala realizare tipografica: hartie groasa, de calitate in interior, coperti cartonate, editie foarte ingrijita in cele mai mici datalii si frumos pusa in valoare. Desenele sunt de mare clasa, de exceptie fiind semnate de unele din ilustratoarele de top din tara, a caror talent si stil deosebit le-am putut observa in ale carti citite anterior si  in care si-au afirmat cu tarie capacitatile extraordinare, manifestandu-si amprenta specifica fiecareia. Totusi, pe coperta, dintre acele femei stilizate una m-a surprins in mod neplacut . In coltul, de sus mi se pare ca vad o femeie exact in momentul nasterii? O imagine un pic prea izbitoare pentru niste simpli copii. Oare pentru a evidenta importanta si forta femeii ce da nastere la copii nu ar fi fost mai sugestiva o femeie cu pruncul in brate, care alapteaza? Poate ca imaginea nu ar fi fost asa de ...socanta si care sa emane ...forta, dar era mai potivita pentru niste micuti spectatori impresionabili, nu ? Apoi, adevaratele eroine sunt cele care cresc copiii daruind-si treptat viata. Ele sunt ca o torta care arde cu o flacara ce se stinge treptat pentru a aprinde si a creste alte...focuri mai mici? Nu cred ca ar fi fost un aspect ce trebuia ocolit asta  daca cumva am interpretat gresit acel desen-simbol, imi cer scuze.

Am sa trec la continut, unde ar fi mult mai multe de scris. Fiecare nume prezentat aici are o poveste proprie in conformitate cu destinul ei..O povestioara diferita atat ca stil cat si ca abordare. Sa nu credeti ca povestile sunt in stil bibliografic, monografic sau ca simple evocari, ci sunt deosebite, unice, asa dupa cum se cere fiecarei din femeile speciale prezentate in ea. O mica istorioara, o frantura semnificativa parca rupta din viata celor au fost indeajuns de alese pentru a fi incluse in acest volum. Am recunoscut cu emotie stilul inconfundabil al fiecarei scriitoare adorate de noi: de la stilul usor jucaus de vraja, a basmului al Victoriei, la cel ce pluteste intre vis si realitate al Cristinei, pana la cel ce te tine cu sufletul la gura, al Adinei sau la povestea ce ai dori-o pe carari fara de sfarsit al Iuliei. Aceste scriitoare remarcabile s-au sarguit si au dat cu siguranta o bucatica din sufletul lor pentru ca aceste povesti sa prinda contur, sa le faca cat mai accesibile, inteligibile si atractive, astfel incat cititorul sa ramana adanc impresionat de cele transmise. Cu siguranta si-au lasat amprenta lor specifica, un strop din fiinta lor pe aceste pagini facandu-si datoria cu mult har si atentie. Priceperea lor, editia ingrijita si desenele reusite, toate mi-au adus o multumire aproape totala. Ar fi meritat efortul, insa si pentru multe alte nume a caror memorie se pastreaza inca vie in inimile multor romani, rezonand cu fiinta noastra nationala si care vibreaza inca cu putere in inimile noastre. Poate vor fi incluse in volumul urmator acele femei remarcabile,  mai faimoase sau mai discrete a caror stralucire strabat orizonturile timpului si raman inscrise in cartea istoriei noastre, din care imi permit cu umilinta sa mentionez: Ana Ipatescu (revolutia de la 1848), Ecaterina Teodoroiu,  Sfanta Teodora de la Sihla, Hariclea Darclee, Mariana Nicolesco, Angela Gheorghiu, Ileana Cotrubas, Doina Cornea, Elisabeta Bostan, Zoe Dumitrescu Busulenga, Cristina Bota, Sanda Taranu, Zina Dumitrescu, Maria Ciobanu, Angela Similea, Maria Branza, Doina Melinte, Ecaterina Szabo, Maricica Puica, Gabriela Szabo, Lavinia Milosovici,  Daniela Silivas, Mariana BitangFlorica BagdazarStela Popescu, Maia Morgenstain, Oana Morar si nu in ultimul rand chiar doamnele de poveste care scriu istorie si isi pun amprenta pe destinele a sute de copii din Romania:, autoarele povestilor cartii. Noi suntem indeosebi de indatorati,  Victoriei Patrascu care  a organizat  atelierul de poveste de la Valcea in anul 2016. Povestaria ne-a daruit aripi de basm pentru a visa si crea mereu de acum inainte, povesti. Este un fel de zana ce poarta cu ea o baghteta magica. Fiica mea a fost atinsa de bagheta magica si de atunci scrie povesti, ilustreaza. Are chiar si un blog al ei, unde le posteaza si e foarte mandra de el visand sa-si publice o carte. Asadar eu le propun si lor macar o pagina si cred ca sunt in consentul multor cititoare.
Ar ai fi de mentionat si sutele de femei care au fost prinse in valtoarea razboiului: refugiati din Basarabia sau Bucovina, sau cei deportati in lagarele din Siberia si din care nu au supravietuit apropape nimeni, din pacate ori poate stramutati de comunisti dintr-o parte in alta a tarii  doar pentru ca erau numiti chiaburi sau sasi, secui, sau crestini...Copiii si sotiile celor intemnitati in puscariile comuniste?

 Sunt convinsa ca acesta lista de femei supusa atentiei publicului, prin acesta carte va naste intrebari  si controverse pentru multe alte cititoare. Fie ca am crescut sub era comunista si ignoranta nostra ar fi un lucru pardonabil, fie ca suntem mai putin eruditi, ori ca avem optici diferite ca si altii tot nu putem sa nu observam lipsa (sper, de moment) a unor nume cu importanta incontestabila ce au fost uitate deocamdata in praf . Nu am nimic impotriva acelor femei romane sau de alta etnie ce au fost incluse. Sa ne intelegem .Fiecare, in sine are o poveste trista, cutremuratoare si chiar realizari speciale indeajuns incat sa merite acest loc, dar  nu in fata altora mult-asteptate si cu un loc binemeritat. De aici, pentru mine a aparut surpriza acestui volum. Poate ca editorii s-au gandit sa ne puna la dispozitie doar o carte cu femei deosebite:
- femei inca necunoscute ideajuns cu destine mai putin obisnuite care s-au luptat, au incalcat reguli, au luptat pentru visele lor si au depasit asteptarile celorlalti si conditia proprie  facand ceva important pentru ele sau altii, comunitate sau tara, in  pagini de istorie tacute sub tacere de comunisti ori inca nestiute de public, in prezent.







- femei cu nume sonore care nu au avut neaparat de depasit conditii grele pentru a se ridica din nevoi, ci care au avut in spate sprijinul parintilor sau averi, cu ajutorul carora au reusit sa faca ceva important, de amploare pentru TARA, in primul rand prin vointa si talentul lor.




In acest caz le multumim pentru acesta intrunire a unei intregi istorii intr-un volum cuprinzator si valoros. Sunt convinsa ca lista mea nu va deranja pe nimeni avand in vedere multimea de propuneri pentru volumul urmator cred, asa cum le-am observat deja pe pagina oficiala a Nesupuselor aici

O prietena foarte apropiata si o psihologa extraordinara a carui sot este un adevarat haiduc al politicii actuale, inca discret si necunoscut  in speranta ca va putea reda inapoi tara romanilor m-a sfatuit sa scriu ceea ce cred cu adevarat, indiferent de consecinte. Urmeaza intodeauna calea adevarului si a constiintei! I-am urmat sfatul  ei dar si intuitia mea si am scris parerea mea personala despre acesta carte. Pentru ca le respect foarte mult pe autoarele textelor si am incredere in ele o sa astept cu mare interes povestile din vol. 2 care sper eu sa cuprinda si multe din numele aflate "pe lista de asteptare" si altele necunoscute in prezent, dar valoaroase.

Intr-o continua speranta de mai bine si cu multa credinta in vremurii bune pentru Romania care sa nasca alte stele pe bulevardul curajoaselor si nesupuselor Romaniei, va salut cu respect.

Vremea copilariei,
A10 si C7