vineri, 7 iunie 2019

Fete si feciori de imparati- Basme romanesti repovestite

In acest articol imi propun sa va prezint doua carti, noi aparute pe piata si pe care noi le avem, le-am citit si vi le putem prezenta.

                                             


Este vorba de doua volume de basme la fel de interesante si frumoase, repovestite intr-o maniera perfecta pentru copii de Razvan Nastase.

O idee geniala a acestui om de cultura, aceea de a aborda pe intelesul copiilor si intr-o maniera mult mai facila si actuala, povesti romanesti cunoscute sau mai putin stiute.
Doua editii de vis aproape identice ca format, cu imagini speciale, reusite si in ton cu povestirea ne sunt puse la dispozitie de Cutrea Veche. Iarasi, o alegere foarte inspirata a fost pastrarea aceleiasi ilustratoare, talentata  Yanna Zosmer pentru ambele carti, ce le asigura intr-un fel legatura dintre ele dar si interesul cititorilor pentru a le citii pe ambele.
OMUL CU TRIEI MINTI SI ALTE BASME CU TALC si volumul: FETE SI FECIORI DE IMPARATI  le-a incantat,captivat pe micutele mele si le-au placut enorm. Au trecut prin diferite emotii , au stat cu sufletul la gura sa astepte finalul, au sperat ca lectura lor sa nu se mai termine, caci in concluzie ceea ce adora copiii cu adevarat sunt in fapt povestile. Basmele incanta generatii intregi  de copii si tineri  ramand la fel de proaspete si interesante indiferent de trecerea timpului. Altfel spus, aceste volume au si vor avea succes sigur la copii..De ce cred eu asta?
De ce basmele sunt nemuritoare? De ce sunt atat de importante ele, pentru copiii nostri? Voi enumera cateva din motivele principale, dupa mine:

1.Ii nvata sa faca alegeri,  Ii fac sa cunoasca prin intermediul personajelor si actiunilor, diverse tipuri de oameni  si conflicte cu ceea ce vor intalnii in viata intr-un fel sau altul.  Povestea, intamplarea, conflictul, rezolvarea raman in memoria si atentia micutului ca plide ce le vor folosi intr-o zi in viata lor, reala. Ei vor putea diferentia mai bine specificul unei situatii, catalogand-o intr-una buna sau rea. Vor face alegeri bune sau rele si vor invata ca vor culege roadele conform principiul basmelor: Dupa fapta si rasplata, chiar daca in viata reala nu intodeauna raul este pedepsit imediat, vor stii sa faca binele cu speranta ca lucrurile bune,drepte si corecte vor aparea in final.

2. Basmele romanesti deschid noi orizonturi de cunoastere. Ele ii fac sa-si cunoasca mai bine radacinile, traditiile, trecutul. . Multe din ele ne prezinta imagini ale unor vremuri apuse. Ele pastreaza izul traiului de alta data la sate si oriunde pe teritoriul tarii. Ele le construiesc in interior acea parte de  apartenenta la fiinta nationala. Basmele cladesc in copii respectul pentru trecut si istorie.Prin intermediul lor, copii descopera folclorul da si regionalismele, imbogatindu-si vocabularul: crai, buzdugan, fecior, gheonoaie, slova, voievod, span, martoaga, povete,urgie etc.

3. Basmele le hranesc si dezvolta imaginatia. Setea de fantastic este mare la copii si daca vrem sa le dezvoltam capacitatea de asimilare atunci ce poate fi mai potrivit decat sa le dam acces la lumea povestilor unde fantezia este la ea acasa? Copiii se joaca mult si un aspect covarsitor in acesta activitate este imaginatia. Fara ea, copii nu pot practic sa dezvolte scenarii, sa nascoceasca jocuri, personaje.Prin povesti ei descopera lumea, asa cum este ea: cu legi umane si norme morale, cu teluri ale oamenilor indemnadu-i launtric pe copii la meditatie, reflectie si fomarea unei proprii conceptii despre viata lui viitoare, prin imbinarea elementelor aflate.Basmele ii introduc treptat in sensul existentei umane.Cu ajutorul lor, ei pot sa viseze apoi diferite scene, la nesfarsit, doar pentru ei, intr-o joaca ce este un factor cheie al dezvoltarii lor armonioase si plina de incredere in fotele proprii. Basmele le hranesc partea creativa, atat de necesara pentru a devenii un adult inovator, puternic si liber.

4. Basmele prezinta o alfabetizare culturala. Ele, basmele trebuie sa faca parte din bagajul de cunostinte al unei educatii sanatoase, cu radacini adanci. Sa ajungi sa cresti mare si sa nu stii cine a fost Pacala, Fat Frumos din Lacrima sau Fata babei si ea a mosului, nu cred este de conceput pentru o cultura solida.. A lipsii pe copii de basme  e ca si cum ai incerca sa cresti o floare fara lumna soarelui. Ele sunt parte fundamentala dintr-o copilarie armonioasa si completa.Basmele sunt un tezaur de cunostinte, intelepciune.

5.Ii familiarizeaza pe copii cu diverse emotii puternice intr-o ambianta sigura, familiara. Basmele ii invata pe copii cum sa isi  (re)cunoasca propril emotii si sa le poata gestiona corespunzator. Unele basme pot avea laturi, parti mai infricosatoare, unde teama, durerea sunt prezente. Totusi prezenta parintelui langa copil in momentul lecturii ii va conferi siguranta si liniste si va putea face diferenta dintre fantastic si real. Scopul real educativ al fiecareui povesti este in fapt explicarea metaforelor transmise de autor, pe intelesul copiior folosnin intrebari cheie care sa ii etermine sa gaseasca raspunsul. Adesea copii se vor regasii intr-un personaj pozitiv, principal eventual a cariu rol este invingerea raului. Ei isi vor asuma si emotiile respective obisnuindu-se sa le traiasca si sa le faca fata.

 6. Basmele sunt foarte interesante si captivante.
Asa dupa cum ziceam si mai sus, copiii traiesc cu intensitate momentele "de varf" ale actiunii si preiau din sentimentele traite de personaje.Ei u numai asculta dar si se implica emotional, in ceea ce doreste a transmite povestea: simpatie pentru viteji, multumire pentru izbanda, entuziasm pentru peripetii, veselie pentru lucrurile cu haz, bucurie pentru finalurile mult-asteptate sau tristete pentru cele care nu se termina bine. De multe ori lumea basmelor e plina de intamplari unice, neasteptate si cu multe patanii. Ele te tin cu sufletul la gura prin intampari interesante si le dezvolta mai apoi pasiunea pentru lectura.

Asadar, copii nu trebuie lipsiti de prezenta basmelor in viata lor si parintii le pot introduce in jurul varstei de 3-4 ani, depizand de copil, de dezvoltare perceptiei dar si de forma de prezentare a povestii (variante scurte, cu imagini sau mai complexe).


Revenind la cartile de mai sus, voi reda cuprinsul fiecareia, pentru inceput OMUL CU TREI MINTI SI ALTE BASME CU TALC:








In acest volum, este o parte "infricosatoare" chiar a basmului de pe coperta, in a carui parte fetele mele s-au simtit un pic ingrozite. Ca parinte, ar trebui sa citesti inainte basmul si eventual sa "indulcesti acele parti astfel incat impactul sa nu fie prea covarsitor. Voi reda, acele parti:














Ca sa revin asupra acestui volum, el contine povesti mai putin cunoscute pe langa vreo doua mai vehiculate. Ne-au incantat si ne-a placut foarte mult. Voi reda  o parte dintr-un basm care ne pune in fata o problema de alegere: ce e mai mportant sa aiba omul in viata: noroc sau inteligenta?









 In volumul FETE SI FECIORI DE IMPARATI, gasim de asemenea multe basme noi pe langa altele mai cunosute. Redau mai jos cuprinsulpentru edificare:


Avem si in acest volum parte de descoperiri mai putin placute in cadrul unei povesti, cu pasaje la limita dintre groaza si haz, in povestea PATRU FAT FRUMOS  SI  STATICOT-BARBA-D-UN-COT:

 



Tot aici, gasim povesti a caror varianta redusa, mult prea scurta uneori face ca firul naratiunii sa se desfasoare intr-un ritm prea ametitor prin multimea de propozitii scurte,adesea alcatuite printr-o avalansa de verbe. Cititorul cu greu poate urmarii si retine multimea e fapte si e covarsit de desfasurarea galopanta a actiunii . La sfarsitul unei povesti, fetele mele coplesite de incordarea cu care se straduisera sa retina, inteleaga si sa tina pasul cu lectura mi-au spus: " mami, vai saracul prin cate a trecut ca nici nu mai tin minte!"apoi am ras impreuna. Redau aici, un fragment:









Cu toate astea, povestile sunt placute si merita citite.Noi, va dorim multe seri de lectura frumoase alaturi de copiii dumneavoastra si va invitam sa vizualizati si urmatorul articol unde veti gasi alte carti interesante pe aceeasi tema.

Astept mesajele vostre. Daca ati gasit articolul interesant va rog sa il distribuiti si poate sa va abonati pentru noutati. Adresa noastra de FaceBook .Veti gasi o comunitate frumoasa si multe alte postari.

pe curand, Vremea copilariei
A10 si C7