Am stat sa ma gandesc cum pot sa numesc aceste carti si singura varianta a fost aceea de a le cataloga ca si niste carti ce pot insoti si defini copilaria. Poate putina lume a auzit la noi de Tony Wolf dar sigur ati auzit de Ion Creanga, Spiridon Vangheli (creatorul lui Guguta), Astrid Lindgren (creatoarea lui Pipi Sosetica). Parerea mea este ca autorul mentionat are carti care pot constitui lecturi de neuitat pentru copii. " Cartile acestei colectii, minunat ilustrate de catre inegalabilul Tony Wolf, sunt tiparite cu mare succes in toata lumea. Spre exemplu, doar in Italia acesta serie a avut parte , pana acum, de 34 de editii". Impresionant, nu-i asa?
Ii multumesc din inima bunei noastre prietene si psiholog al copiilor, M care ne-a descoperit acest autor senzational si cartile sale minunate. Dupa ce am citit prima sa carte, imprumutata de ea, entuziasmata am cautat imediat sa mi le procur si eu pentru copiii mei, sa le aiba si sa se bucure de ele mereu.
In primul rand trebuie spus ca talentatul autor, este cel care deseneaza imaginile superbe ce insotesc textul scris .Voi posta cateva imagini reprezentative ca sa va puteti face o prima impresie. In al doilea rand, Cartile din colectia Povesti din Padurea Fermecata sunt absolut captivante, educative, haioase, placute si interesante. Nu se poate sa nu remarci ca prin pataniile prezentate poti invata atatea lucruri: de la a descoperi si retine animalele salbatice dupa numele si insusirile lor, pana la a empatiza cu diversele trairi ale acestora in cadrul diverselor intamplari care le infrunta impreuna intr-o lume desprinsa parca din societatea umana. Acest ultim aspect face ca lumea imaginata de scriitor ( a animalelor, piticilor sau zanelor) sa fie mai tangibila si credibila asa incat imaginarul pare mai aproape de real.
Sa trec in revista in primul rand cele patru carti a caror actine este legata prin prisma personajelor care se perinda dintr-un volum la altul, autorul marind numarul lor odata cu trecerea de la o carte la alta si care interactioneaza cu primele. Animalele, Piticii, Uriasii si Zanele sunt cele patru volume in care aflam ca " Padurea Fermecata este un teritoriu magic si misterios, unde salasluiesc o multime de animale, zane, uriasi, spiridusi si dragoni a caror aventuri nemaipomenite ii captiveaza inca de la inceput pe cei mici (asi adauga de la 3 ani in sus)." Este bine sa le cititi in acesta ordine pentru a intelege mai bine firul actiunii.
Dupa ce am parcurs cartile din acesta colectie noi ne-am indragostit de acest autor asa ca am mai cumparat si citit inca trei carti: Povesti despre animalele lumii, Marea carte a minunilor, Invata sa desenezi cu Tony wolf ferma si Povestiri de Craciun.
Voi incepe cu primul volum din colectie Animalele, prezentandu-va cateva titluri, imagini si povestioare dorind ca dvs. sa va puteti face o idee despre valoarea acestor carti minunate.
Deschizand primul volum pe coperta si prima pagina sunt desenate personajele cartii si acesta prezentare se continua la sfarsitul cartii pe ultima pagina si coperta.
Dupa o mica introducere, facuta de insusi un personaj al cartii, patrundem in lumea lor, cu ajutorul textului (care pe alocuri este destul de descriptiv, dar doar in limitele impuse de intelegerea personajelor si actiunii, asadar mentinand atentia ascultatorului) si a imaginilor care redau exact ceea ce ne descrie textul.
Cartea contine 13 povestioare care pot constitui separat, lecturi pentru fiecare seara, ele avand legatura intre ele prin personajele lor.Personajele au creioante perfect diverse tipuri de caracter, oglindind astfel diversitatea umana iar prin prietenie invata sa traiasca impliniti si fericiti intr-o colectivitate interdependenta pe care o construiesc impreuna. Animalele se ajuta, inteleg si fiecare participa prin rolul sau deosebit si important la mentinerea echilibrului lumii lor. Copiii pot invata despre valorile prieteniei, altruism, empatie si contributia fiecaruiala bunul mers al lumii in care traieste in functie de talent, putere si insusiri personale. Intamplarile te poarta intr-o lume magica de care este imposibil sa te desparti si din care sigur vei indragii unul sau mai multe personaje. Noua ne-au placut mult :surorile Soricel.
Redau aici doua povestiri, la intamplare, pentru a vedea mai bine stilul si frumosetea acestora.
Ultima povestire: Marile inundatii, face trecerea intr-un fel la volumul urmator pentru ca te lasa sa astepti cu sufletul la gura urmatoarele peripetii ce continua in cartea Piticii.
Continuand cu acelasi stil inconfundabil, in acest volum patrundem in lumea piticilor, unde intalnim multe personaje noi dar si cele din primul volum, care descopera o lume noua, ajungand in teritoriul acestor omuleti deosebiti si prietenosi. Volumul are 13 povestiri.
Ca si in cazul primei carti din colectie, un personaj din noua lume ne face o introducere
Am sa redau cateva titluri, poate asa va puteti crea o imagine a lumii pe care noi am indragit-o nespus de mult, o lume care ne-a captivat, ne-a distrat si de la care am invatat: Pictorul Zambilica, Liftul, Ariciul si merele,Pomada miraculoasa, O calatorie cu balonul, Padurea in flacari, Teatrul in padure
Dupa cum bine stiti nu-mi place sa folosesc prea multe cuvinte sau sa incerc sa fac un rezumat al cartilor. Eu incerc doar sa deschid niste usi dincolo de care cei interesati pot privii si forma singuri o prima impresie. Cautand informatii si citind anumite reactii (ca sa nu le spun recenzii) foarte amanuntite ale unor blogerite, eu personal nu am avut rabdarea si timpul sa parcurg ...ci deseori am frunzarit printre randuri incercand sa decid daca e o carte buna sau daca merita doar cateva minute (din eterna lipsa de timp)...In plus, parerile pot fi subiective, dar totusi valoarea unei carti nu poate fi contestata asa de usor, pentru cine isi cunoaste exact scopurile educationale. Din prisma acestor pareri au fost cazuri in care am achizitionat, la sfatul unor mamici care posteaza pe net recenzii, carti sau jocuri care nu sunt "la inaltime" asa dupa cum reiesea din textul lor care le elogia si atribuia calitati peste medie (adica facand reclama unor edituri cu care sigur aveau intelegeri). Asadar incerc sa nu devin asa.
Trecand peste acasta paranteza, trebuie spus ca si volumle care urmeaza celor doua, sunt absolut la fel de incantatoare, autorul nepierzandu-si deloc vivacitatea relatarilor sau prospetimea subiectelor care te tin conectat la actiune. Uriasii si Zanele sunt la fel de interesante si placute avand fiecare tot 13 capitole. Asi putea adauga chiar ca ultimul volum prezinta o lume a zanelor, total altfel de cum ti-ai imagina citind titlul...pentru ca nu este o lume a zanelor perfecte asa cum e prezentata lumea lor in filmele Disney cu Zana Clopotel....De acesta data zanele nu sunt asa. Ele sunt complet iesite din tiparul cunoscut de noi, lucru observabil inca din coperta volumului. Cu toate acestea, intamplarile care ni le aduc in prim plan sunt variate, mai vesele sau mai triste, mai ciudate sau mai comune dar avand ca numitor comun lumea in care se desfasoara ( cea cunoscuta de noi din cele trei volume de dinainte).Pe copertele interioare si prima pagina gasim desenate in cartea cu uriasii, urme pe nisip ale diverselor animale comparativ cu urma lasata pe nisip de talpa unui urias iar la zane gasim cateva versuri descriptive dedicate fiecarei zane din volum.
Noua ne-a placut mult doua din zane: cea care iubea muzica si cea blonda....descrierile lor din coperta pot fi de neinteles la inceputul cartii dar apoi dupa ce parcurgem cartea, sunt perfecte pentru a evidentia tipologia si caracterul lor.
Voi reda din fiecare volum cateva imagini, povesti care pot fi mai elocvente decat orice comentariu sau descriere a mea. Iata cateva imagini din cartea cu uriasi:
si cateva imagini din volumul cu zane:
Cu promisiunea ca voi revenii cu prezentarea celorlate carti cumparate de noi, de acelasi autor intr-o postare viitoare noi va dorim lectura placuta.
PS. La aproape 3 ani, am reluat lectura acestor carti inca odata la insistentele lor.
A, 7 ani si 4 luni si C 4 ani si 6 luni