vineri, 24 iunie 2016

Micul paianjen Firicel

Carte aparuta recent sub semnatura Diana Amft, isi propune sa ne apropie, familiarizeze si sa ne faca sa nu mai respingem, adulti si copii, lumea paianjenilor. De fapt, sunt copii (in special baieti) care adora sa cerceteze si se simt foarte curiosi in fata lumei insectelor si a soparlelor....Cartea scrisa de cunoscuta actrita si completata de imagini superbe este un mesaj universal, acela ca in general lumea umana are frica, temeri fata de ceea ce nu cunoaste suficient, fata de locuri, animale sau alti semeni vis a vis  de care nu detinem informatii complete. Asa este si cu lumea paianjenilor. Frica, inradacinata adesea de anturaj nu este decat o continuare a unor temeri pe care copilul le observa si le copiaza la randu-i, a unor gesturi vazute la cei apropiati (pana la urma la un copil de 2 ani daca nu il atentionezi, nu ii e frica nici de foc, nu-i asa)
Personajul principal, paianjenul Firicel are o familie frumoasa si prieteni apropiati, de la care incearca sa afle raspuns la intrebarea care il framanta si anume: "..de ce oamenilor  le este frica de noi?" 
De-a lungul cartii, asa dupa cum puteti vedea din imagini, Firicel aduna parerile tuturor. Noua ne-au placut mult replicile lui Hapciu: " Se tem de noi fiindca ne furisam fara sa facem zgomot. Nu ne pot auzi. Aparem brusc in fata lor si atunci se sperie" , a lui Miro, artistul :" Nu se tem deloc de noi ,ci ne admira! Uneori cand picaturile de roua raman atarnate de firele matasoase, ei se opresc in loc uimitisi ne admira casele." si ale lui Punki "...Stiu doar ca mie mi-e frica de ei. Incerc sa-mi imaginez ca si ei au o familie, la fel ca noi:verisori, verisore poate chiar si un mic fratior...Si astfel, spaima mi se mai opreste."Pot afirma ca acesta carte estet placuta si usor de intele de la varste fragede (peste 3 ani). La mine, copiii au inventat un joc: Deschideau cartea la intamplare si-si spuneau ca erau personajul unde se deschidea cartea si trebuiau sa il imite...S-au distrat foarte tare, cateva zile cu acest joc....
Alte jocuri si activitati pe care le puteti face dupa ce parcurgeti acesta carte:

1.Citim despre paianjeni in cartea: Prima mea enciclopedie, Insecte

2. Desenam cu degetele, dupa o idee din Carte de activitati pentru prescolari si scolari : 365 de lucruri de creat si confectionatA ajutat acesta carte la depasirea fricii de paianjeni? Pot spune ca intr-o oarecara masura, caci nu punem inca mana pe ei atunci cand sunt din greseala pe noi...findca ne e scarba dar ii observam cu atentie atunci cand avem ocazia.

Noi va dorim sa aveti parte de descoperiri frumoase alaturi de puiutii de langa voi.
A, 7 ani si 5 luni si C 4 ani si 6 luni