sâmbătă, 25 iunie 2016

Ursul si pianul

O carte despre descoperirea talentului, despre succes in a profesa cu pasiune in domeniul preferat,  insa si despre ceea ce este cel mai important de fapt in viata: adevarata fericire si implinire data de afectiunea si aprecierea celor apropiati. O carte superba despre ceea ce conteaza cu adevarat in viata :nu atat reusitele extraordinare profesionale, cat dragostea, intelegerea familiei si un camin adevarat.


Urson, un pui de urs descopera in padure un obiect care scotea unele sunete ciudate. El revine plin de curiozitate mereu...in speranta ca va reusii sa descopere tainele acelui instrument.



pana intr-o zi cand sunetele au inceput sa se lege, asa ca ursul era incantat de melodicitatea pianului si se trezeste ca da concerte fara sa vrea la toata familia si apoi toti ursii din padure.


Intamplarea face ca padurea sa fie colindata de oameni care uimiti de talentul sau il conving sa paraseasca padurea pentru a merge intr-o metropola unde isi va putea altfel valorifica talentul si sa invete lucruri noi. Imagine ursoaicei mame si a fratiorului ramas in padure te izbeste si ca parinte te umple de sentimente amestecate atunci cand incepi sa te intrebi cum ai reactiona tu al o astfel de plecare?




Este lesne de inteles ca Urson va devenii o vedeta, care va concerta in toata lumea...si totusi la un moment dat in toata stralucirea in care se afla lui i se face dor de casa.



Intoarcerea sa este cu suspans...negasindu-si pianul la locul lasat la plecare, Urson crede ca a fost uitat de prieteni si familie, dar in fapt ei ii urmarisera cu interes toata cariera,de acolo de departe si ii facusera un mic altar intr-o poienita unde asezasera la loc de cinste atat pianul cat si taieturi din toate ziarele care scrisesera candva despre el.


Opinia mea este ca acesta carte trebuie citita. Afara e imaginile foarte reusite de care nu te poti desparti usor (vroiam sa reproduc aici intreaga carte) mesajul subilm pe care il transmite nu este decat o oda ridicata citadelei numita Familie si un semnal dat parintilor de a respecta si sustine "chemarile" copiilor.

Bineinteles ca am completat lectura acestei carti cu doua feluri de activitati: unele legate de muzica si celelalte legate de intelegerea profesiilor.

Ne-am jucat cu cartile de joc semnificand instrumentele muzicale: le-am impartit in instrumente de suflat, cu coarde si de percutie, apoi am asezat o orchestra. Astfel de activitati am mai facut si am scris despre ele: aici


 Nu am uitat nici de puzzle-ul muzical de la Mellisa&Doug, un instrument foarte util in a auzii sunetele diferitelor instrumente.


Am citit cartile: Descoperim meseriile si Ce voi fi cand cresc mare. Voi posta cateva imagini pentru a va face o parere asupra continutului lor educativ si a informatiilor, jocurilor care le propun copiilor pentru a isi descoperii talentele.

Cartea Descoperim meseriile face parte dintr-o foarte reusita colectie Cartile tale de la editura Aramis. Foarte bogata in continut ea incearca sa clarifice copiilor toate profesiile luate pe domenii de activitate: la ferma, pe santier, in avion, pe mare, etc. Noua ne place foarte mult si o rasfoim si citim adesea. Am mai scris despre cartile din acesta colectie: aici . Cartea este foarte voluminoasa asa ca nu cred ca a trecut cu vederea vreun domeniu sau meserie in cele 122 de pagini care le are.






La fel de interesanta este si cartea Cand voi creste mare, ce prezinta nu numai meseriile dar si o serie de jocuri, experimente ce le pot face copiii in dorinta lor de a explora diverse profesii si de a decide care le atrage in mod deosebit.















Noi va dorim sa descoperiti cat mai curand talentele copiilor vostri si le indrumati usor pasii in directia care ii implineste si ii face fericiti.

A, 7 ani si 5 luni si C 4 ani si 6 luni